Odbor za delo potrdil spremembe zakona o delu tujcev

Poslanci so pozdravili odpravo administrativnih ovir.

Objavljeno
04. junij 2015 15.17
rsi_MNENJA/SOBOTNA
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Ljubljana − Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na današnji seji potrdil spremembe zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, s katerim se uvaja načelo »vse na enem mestu«. Poslanci so pozdravili odpravo administrativnih ovir, ZL pa ni uspela s predlogom za nižje kazni za tujce, ki opravljajo delo, za katerega nimajo dovoljenja.

Z danes obravnavanim prenosom evropske direktive se v tujsko zakonodajo uvaja tako imenovano načelo vse na enem mestu za vse tujce, ki bodo zaprosili za izdajo dovoljenja za prebivanje zaradi zaposlitve ali dela, je na seji pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve Peter Pogačar.

Dovoljenje bodo lahko pridobili tudi tujci zaradi opravljanja sezonskega dela, opravljanja dela kot samozaposlena oseba in za čezmejno opravljanje storitev kot napoteni delavci. Pridobitev tega dovoljenja bo za tujce bistveno cenejša, predvsem pa preprostejša zaradi enotnega administrativnega postopka, je menil Pogačar.

Predlog sprememb poleg odprave administrativnih bremen prinaša tudi večjo pravno varnost tujcev. Tujci bodo lahko zaposleni le še za poln delovni čas, prav tako jih ne bo več mogoče izpisati iz zdravstvenega zavarovanja, je pojasnil Pogačar. Enotno dovoljenje se bo izdajalo v obliki izkaznice.

Pri podaljšanju vseh vrst dovoljenj bodo tujci, če bodo predlagane spremembe uzakonjene, lahko ostali zaposleni do odločitve o novi vlogi, kar pomeni, da ne bodo več nastajale vmesne prekinitve. Spremembe prinašajo tudi strožje sankcije za kršitev zakonodaje. »Večina denarnih kazni ima tudi odvračilni učinek,« je pojasnil Pogačar. Dodal je, da je predlog sprememb zakona nastajal v sodelovanju s socialnimi partnerji.

Vodja poslancev ZL Luka Mesec je predlagane spremembe večinoma podprl, saj odpravljajo administrativna bremena in preprečujejo zlorabe. Opomnil pa je, da je dovoljenje za bivanje vezano za dovoljenje za delo, kar velikokrat za tujce pomeni velike težave. Prav tako je Mesec ocenil, da so predlagane spremembe kazni za delavce, ki delajo brez dovoljenj, previsoke.

Ministrstvo je namreč predlagalo, da se z globo 500 do 5000 evrov kaznuje tujec, ki opravlja delo, za katerega mu ni bilo izdano soglasje. Poslanci ZL so predlagali, da se to spremeni v kazen od sto do tisoč evrov, vendar njihov predlog ni bil sprejet.