Odgovor Janši: Pri arbitraži treba slediti nacionalnemu interesu

Vladni predstavniki se prihodnji teden znova podajajo na teren prizadetim ljudem zaradi arbitražne odločbe.

Objavljeno
08. december 2017 17.31
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Predstavniki vlade sredinega srečanja prvaka SDS Janeza Janše in predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića danes niso posebej komentirali. Po koordinacijskem sestanku vladne delovne komisije o implementaciji arbitražne odločbe je generalna sekretarka Liljana Kozlovič dejala, da morajo vsi delovati usklajeno in v nacionalnem interesu.

Na rednem srečanju vladne delovne komisije za implementacijo arbitražne sodbe so ocenili, da priprave tečejo v skladu s pričakovanju. Po prvem sprejem zakonodajnem paketu je na vrsti še drugi paket zakonodaje, ki bo prišel na vrsto zatem, ko bo evidentiran potek državne meje, kot so je določilo arbitražno sodišče. Generalna sekretarka je napovedala, da bo vlada do božiča pripravila operativne podzakonske akte za implementacijo sodbe. Še preden bi ti stopili v veljavo, pa se bodo prihodnji teden predstavniki vlade odpravili v obmejne kraje do ljudi, ki bodo prizadeti zaradi arbitražne odločbe.

Kozlovičeva je potrdila, da poteka med vlado in evropsko komisijo živahna komunikacija v zvezi s pripravo srečanja prvega podpredsednika evropske komisije Fransa Timmermansa s predstavniki Slovenije in Hrvaške, a da konkretnega datuma še niso določili. Za Slovenijo je pomembno, da je dobil Timmermans navodilo, da posreduje v procesu implementacije arbitražne sodbe.

Na delovnem sestanku vlade obisku predsednika SDS Janeza Janše pri hrvaškemu premieru Andreju Plenkoviću, ki je tudi predsednik sestrske stranke HDZ, sicer niso posvečali pozornosti, so pa dogodek zaznali, nam razkriva neimenovani vir. Generalna sekretarka Liljana Kozlovič je ob tej priložnosti dejala, da od vseh akterjev, ki so vpleteni v proces arbitražne odločbe delujejo v skladu z nacionalnimi interesi. »Da smo vsi enotni, usklajeni in odgovorni . Dialog je pomemben, a pri tem ne smemo spregledati, kaj je nacionalni interes naše države,« je dejal Kozlovičeva.

Zunanji minister Karl Erjavec se danes zaradi obiska Janše pri Plenkoviću ni pretirano vznemirjal, ker je šlo po njegovem v tem primeru za strankarski dogodek, ker sta SDS in HDZ del skupne evropske politične družine Evropske ljudske stranke. Zato ni nič nenavadnega, meni Erjavec, če sta se sogovornika na tej ravni pogovorila tudi o arbitražni odločbi. Generalna sekretarka vlade in zunanji minister sta danes potrdila, da pristojne službe »intenzivno« delajo na morebitni tožbi Slovenije proti Hrvaški zaradi neimplemenatcije arbitražne sodbe pred Sodiščem EU.