Odstopil je minister za zdravje Tomaž Gantar

V odstopni izjavi minister priznava, da je korupcija v resnici velik problem zdravstva (in celotne države).

Objavljeno
25. november 2013 11.24
K. V., M. Č., Delo.si, An. B., notranja politika
K. V., M. Č., Delo.si, An. B., notranja politika

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes dopoldne predsednici vlade Alenki Bratušek posredoval pisno odstopno izjavo. Napovedal je tiskovno konferenco, kjer bo svoj odhod podrobneje utemeljil.

Premierka ima torej zdaj na mizi še drugo; rešitev mora po odstopu ministra Stanka Stepišnika najti še za gospodarski resor. 

Sicer pa se Tomaž Gantar v besedilu sklicuje, da je svoj odstop napovedal že pred manj kot pol leta. Ocenjuje, da so v sedanji vladni koaliciji pogledi na sodobno, razvitim državam primerljivo ureditev zdravstva preveč različni, da bi lahko sprejeli  zakonodajo, ki bi ustrezno nagovorila težave slovenskega zdravstva.

Približevanje gospodarskemu upravljanju

Gantar je zapisal, da načeloma zagovarja stoodstotno lastništvo države, vendar bo po njegovem mnenju nujno upoštevati načela korporativnega upravljanja sodobnih sistemov, z jasno opredeljeno odgovornostjo in jasno ločitvijo med upravljanjem in nadzorom, da se lahko trenutne razmere v zdravstvu izboljšajo.

S tem korakom, meni Gantar,  bi se zdravstvo približalo pravilom vodenja gospodarskim družbam, kar po njegovi oceni, ne pomeni privatizacije. Minister je v tem pogledu kritičen predvsem do Zakona o javnih zavodih, ki ga ni uspelo spremeniti nobenemu ministru za javno upravo v zadnjih letih.

Kot nepredstavljivo oviro za uspešno vodenje resorja zdravstva navaja tudi nestimulativen plačni sistem. Želi si, da bi vlada več pozornosti namenila koncesionarjem.

Kritičen do politike nezaposlovanja

Minister meni, da je bilo varčevanje v preteklosti verjetno razlog, da je Slovenija po številu zaposlenih v zdravstvu za 25 odstotkov pod povprečjem EU, po številu zdravnikov pa še bistveno nižje na lestvici.

Priznava, da vlade ni uspel prepričati, da bi ustavila omejevanje števila zaposlenih v zdravstvu, ker je to po njegovem mnenju dolgoročno škodljivo.

Težava s korupcijo

V odstopni izjavi minister zapiše, da je korupcija v resnici velik problem zdravstva (in celotne države). Prepričan je, da je marsikatera njegova težava izvirala tudi iz močnega gradbenega lobija v zdravstvu. Kot je opazil, pa ministrstvo nima usposobljenega osebja in sredstev, da bi se lahko učinkovito borilo proti korupciji.

Gantar je zapisal, da zaradi težav pri sprejemanju interventnega zakona ni imel možnosti z reformo zagotoviti dodatnih, nujno potrebnih sredstev za zdravstvo, zato s svojega položaja nepreklicno odstopa.

Erjavca je odstop presenetil, SD resor ne zanima, Brecelj nad ostopom zaskrbljen.