Pahor bi prekinil »ledeno dobo« v politiki

Politični vrh pri predsedniku države: Na mizi tudi spremembe volilnega sistema. SLS in SD imata pomisleke.

Objavljeno
25. oktober 2013 22.54
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Konec novembra bodo prvič po devetih mesecih za skupno mizo pri predsedniku države sedli predsedniki vseh parlamentarnih strank. Vsi potrjujejo udeležbo, a predsednik SD Igor Lukšič pravi, da je »žal edini, ki se mu zdi takšna razprava neustrezna«.

Predsedniki se po menjavi vlade marca letos sploh niso več sestali. Na srečanja, ki jih je ob spreminjanju ustave sklicevala premierka Alenka Bratušek, Janez Janša ni prihajal, ampak je na Gregorčičevo pošiljal podpredsednika in poslance. Pri predsedniku države Borutu Pahorju so se prvaki letos sestali februarja, še v času Janševe vlade. Po tem pa je dokončno zmanjkalo volje po takšnih demonstracijah politične enotnosti.

Tokrat je Pahor presenetil z napovedjo, da bodo govorili tudi o spremembah volilne zakonodaje. To kaže, da bi se po dvajsetih letih stranke morda lahko dogovorile vsaj o popravkih sistema. Z njimi bi – če povzamemo dosedanje predloge – omejili moč manjših strank. Hkrati pa bi se spremenila sestava parlamenta, v katerega bi prihajala politično prepoznavna imena, ne pa širši javnosti neznani lokalni veljaki.

Spremembe ustave

Najbolj goreč zagovornik sprememb je Janez Janša (SDS), ki v uvedbi večinskega sistema – v katerem bi obstali le dve močni stranki, ki bi se izmenjevali na oblasti – že dolgo vidi rešitev slovenskih težav. Toda ta projekt ne more uspeti, saj zanj nima podpore nobene druge stranke. Kaže, da bi Janševa SDS zdaj morda le privolila tudi v manjše korekcije. Prav zdaj je v parlamentarni proceduri predlog PS, ki predvideva ukinitev okrajev in uvedbo absolutnega preferenčnega glasu; ta pobuda bo, kot napoveduje predsednik države, podlaga za pogajanja strank. Pričakovati je, da bo pri tem Janša zahteval (vsaj) še dvig volilnega praga, kar bi pomenilo, da bi v prihodnji parlament manjše stranke prišle težje kot doslej. Za to spremembo pa bodo morali spremeniti tudi ustavo.

Lukšič: Nepotrebno

Udeležbo pri predsedniku so (neuradno) potrdili vsi predsedniki. Tudi predsednik SD Igor Lukšič, ki pa nam je pri tem dejal, da je »žal edini«, ki se mu takšna oblika ne zdi ustrezna. »Predsedniki strank bi se morali dobivati sami, brez nosilcev posameznih vej oblasti. Politična debata spada v parlament,« pravi Lukšič. »Ta razprava bo izguba časa,« je neposreden predsednik SD, ki dvomi tudi o spremembah volilnega sistema: »Problem Slovenije ni volilni sistem. Ljudem moramo pojasniti, da se morajo za to, da bodo dobili poslance, ki jih podpirajo, bolje organizirati.«

Najbolj optimistični so v pobudnici srečanja NSi. Pravijo, da s spremembami zakonodaje in celo z dvigom praga nimajo nobenih težav. So pa do uvrstitve te teme na dnevni red skeptični v SLS. »Volilni sistem ni kriv za bančne luknje in ne bo rešil Slovenije iz krize,« so nam povedali v stranki, ki pričakuje predvsem dogovor o ključnih »protikriznih« ukrepih.