Pahor Cerarja predlagal za mandatarja

Predsednik bo predlog v DZ poslal danes.

Objavljeno
19. avgust 2014 15.55
Cerar pri Pahorju
Ti. K., STA
Ti. K., STA
Ljubljana - Predsednik države Borut Pahor je podpisal predlog kandidature prvaka SMC Mira Cerarja za mandatarja, predlog bo v DZ poslal danes. Cerarju je zaželel veliko sreče ter ocenil, da novo vlado čaka težka, a neodložljiva naloga. Zastaviti mora jasno smer sprememb, o njihovi koristnosti prepričati široko javnost in jih končno tudi uveljaviti, je dodal.

Še pred podpisom se je Pahor s Cerarjem na kratko sestal v predsedniški palači.

V izjavi za medije po podpisu predloga je Pahor pojasnil, da je Cerarja predlagal iz več razlogov. Po njegovih besedah Cerar predseduje stranki, ki je na letošnjih volitvah prepričljivo zmagala. Poleg tega je, tako Pahor, celo zelo površni opazovalec volitev zlahka opazil, da je SMC v veliki meri zmagala prav po osebni zaslugi njenega predsednika.

Pahor je nadaljeval, da Cerarja predlaga po opravljenih posvetovanjih z vodji vseh poslanskih skupin, pa tudi zato, ker ga pri Cerarju prepričujeta njegova osebna predanost in osredotočenost na naloge, ki ga čakajo s prevzemom odgovornosti. "To zahtevno dolžnost bo opravljal vestno in uspešno," je Pahor dejal o Cerarju.

Slovenija potrebuje vlado, ki bo sposobna izvesti praktične in strukturne, torej korenitejše spremembe za modernizacijo naše družbe in države, je povedal Pahor. Kot je dodal, ima nova vlada "naposled, po treh vladah od začetka krize pred petimi leti, realne možnosti za okrevanje družbe in države". Prav tako ima realne možnosti, da se v času njenega mandata okrepi ugled države tako navznoter kot navzven.

Po Pahorjevem mnenju nova vlada vse to lahko doseže le "s premišljeno, odločno in pogumno kombinacijo praktičnih ukrepov in korenitejših sprememb za prenovo države". Brez tega ne bo želenih rezultatov, a v Sloveniji za takšne spremembe še ni potrebnega soglasja. Ravno prizadevanje za to bo ena prvih nalog nove vlade, je pristavil predsednik države.

Pahor je spregovoril tudi o svoji dolgoletni politični karieri in ocenil, da se prav nobena od visokih funkcij, ki jih je opravljal, po zahtevnosti in kompleksnosti dela ne more kosati z obveznostmi predsednika vlade. "Če kdo misli, da je to delo težko, se moti. V resnici je še veliko, veliko težje," je poudaril.

Dejal je tudi, da bo kot predsednik republike predsedniku vlade še naprej na voljo za posvet in sodelovanje, če bo predsednik vlade tako ocenil. Mu pa svojih izkušenj in pogledov, kot je povedal, ne bo vsiljeval.

Pahor se je dotaknil tudi Cerarjeve osebnostne plati in pojasnil, da ga pozna že dolgo, zlasti kot pravnega strokovnjaka, pa tudi kot zelo častnega človeka. Četudi se s Cerarjem glede kakšnega vprašanja morda ni vedno strinjal, je vedno cenil njegovo osebnostno dostopnost.

Po Pahorjevem mnenju Cerar ni dobil tako široke podpore volivcev zato, ker ne bi vedeli, koga volijo, pač pa zato, ker so ljudje želeli sporočiti, zakaj volijo prav njega. Izrazil je upanje, da bo Cerar deležen pričakovane podpore, da bo pohitel s predlogom za sestavo nove vlade in s tem omogočil njeno čimprejšnje delo s polnimi pooblastili.

Na koncu je Pahor najverjetnejšemu novemu predsedniku vlade zaželel veliko sreče in uspehov. Prihodnji meseci bodo odločili, ali bo prav Cerar kot predsednik vlade vedel "kaj, kdaj in kako želi kaj doseči, da bo slovenski politiki in državi dajal njeno jasno razvojno smer", je sklenil Pahor.

Po prispelem predlogu predsednika v državni zbor predsednik DZ določi datum seje, ki ne sme biti prej kot v 48 urah po prejetju predloga in ne kasneje kot v sedmih dneh. Predsednik DZ Milan Brglez se nagiba k sklicu seje za 25. avgust. Po izvolitvi mora sicer predsednik vlade v 15 dneh predlagati imenovanje ministrov.

Doktor pravnih znanosti Miro Cerar je s SMC slavil na julijskih predčasnih volitvah. Stranka je dobila 34,5 odstotka glasov in 36 sedežev v državnem zboru. Predčasne volitve je Pahor razpisal po tem, ko je s položaja odstopila predsednica vlade Alenka Bratušek.