Pahor in Duda v isto smer glede prihodnosti EU

Pahor je poudaril, da je Poljska z 1,5 milijarde evrov skupne menjave naša sedma najpomembnejša partnerica.

 

Objavljeno
27. marec 2017 15.48
Andrzej Duda
Šp. B., STA
Šp. B., STA

Ljubljana − Slovenski predsednik Borut Pahor in njegov poljski kolega Andrzej Duda sta danes v Ljubljani potrdila dobre odnose med državama in se zavzela za njihovo še dodatno poglobitev. Sprejela sta tudi skupno izjavo glede prihodnosti Evropske unije, čeprav so stališča držav glede nekaterih aktualnih vprašanj, kot sta dejala, tudi različna.

»V vzajemnem nacionalnem interesu Slovenije in Poljske je, da se odnosi še bolj poglobijo in da so še bolj intenzivni. To je v dvostransko in evropsko korist,« je povedal Pahor na drugi dan uradnega obiska poljskega predsednika v Sloveniji.

V nedeljo sta se Pahor in Duda sestala s predsedujočim predsedstvu Bosne in Hercegovine Mladenom Ivanićem in se posvetila razmeram na Zahodnem Balkanu. Poljski predsednik pa je slovenskemu gostitelju opisal tudi poljske poglede na dogajanje v vzhodni soseščini, zlasti v Ukrajini, pa tudi v Belorusiji, je še povedal Pahor.


Predsednika Boruta Pahorja je na srečanje pospremila tudi dolgoletna partnerka Tanja Pečar. Foto: Blaž Samec/Delo

Na novinarsko vprašanje sta se dotaknila tudi arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer je Pahor pojasnil, da Slovenija ne pričakuje, da bi se države postavljale na stran bodisi Slovenije bodisi Hrvaške, ampak da bi podprle mednarodno pravo in izvajanje odločitev mednarodnih sodišč. Duda pa je na drugi strani dejal, da se Poljska ne namerava vmešavati v to zadevo, da pa podpira vsakršno rešitev, ki bi jo podprli obe državi.

Govorila sta tudi o gospodarskem sodelovanju. Pahor je poudaril, da je Poljska z 1,5 milijarde evrov skupne menjave sedma najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije.

Duda je Pahorja povabil tudi na »vrh treh morij«, ki ga bo Poljska julija gostila v Vroclavu in bo namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja regije med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem. Slovenija je s svojo Luko koper zelo pomemben del te vizije, ki naj bi prinesla »globalno regijo«, privlačno za gospodarstvo in turizem, je povedal poljski predsednik.