Putin se je zahvalil Pahorju in ga povabil v Moskvo

Kdaj bo povratni obisk v Moskvi, še ni določeno. Bo Pahorja spremljala tudi gospodarska delegacija?

Objavljeno
18. avgust 2016 16.31
putin
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana − Predsednik republike Borut Pahor je prejel pisno zahvalo ruskega predsednika Vladimirja Putina za gostoljubje med obiskom v Sloveniji konec julija in ga povabil na obisk v Moskvo, je danes poročal Dnevnik. Kdaj ta obisk bo, še ni določeno.

V predsednikovem uradu so za STA potrdili navedbe Dnevnika in pojasnili, da je Pahor »pred 11 dnevi prejel pisno zahvalo predsednika Putina za topel sprejem in gostoljubje« ob njegovem obisku v Sloveniji 31. julija, ko se je v prvi vrsti udeležil spominske slovesnosti ob stoti obletnici Ruske kapelice pod Vršičem. Hkrati pa je predsednik Pahor dobil tudi povabilo za obisk v Rusiji, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Kdaj bo povratni obisk v Moskvi, še ni določeno, Dnevnik pa navaja, da naj bi predsednika na tej poti spremljala tudi gospodarska delegacija. Pahor je sicer že pred Putinovim obiskom za POP TV napovedal obisk v Rusiji.

Čeprav je bil za Slovenijo Putinov obisk konec julija predvsem pietetne narave, namenjen spominu na ruske ujetnike, ki jih je zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez Vršič, sta se Pahor in Putin pogovarjala tudi o drugih temah, od aktualnih varnostnih vprašanj v svetu do gospodarskega sodelovanja. Putina je spremljala tudi ministrska delegacija.

Kakšni posebni dogovori sicer niso bili sklenjeni, vendar pa so bili slovenski gospodarstveniki v odzivih z obiskom zadovoljni, saj so tovrstni obiski, kakršen je bil Putinov, za poglabljanje gospodarskih vezi z Rusijo izjemno pomembni.