Pahor (spet) ne bo povišal

Predsednik republike tudi letos očitno ne bo povišal nobenega oficirja v generalski čin.

Objavljeno
13. maj 2016 21.54
27.9.2010 Novo Mesto, Slovenija. Premier Borut Pahor se rokuje z vojaki. Slovesnost ob odhodu pripadnikov 14. kontingenta ISAF v mednarodno operacijo v Afganistan.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Dejan Karba
Dejan Karba

Ljubljana - Predsednik republike Borut Pahor tudi letos očitno ne bo povišal nobenega oficirja v generalski čin. Lani je svojo odločitev o predlogu generalštaba za povišanje brigadirja Davida Humarja v generala utemeljeval z besedami, da bo povišanja opravil le po pridobitvi kariernega načrta vodstvenih kadrov v SV. Z ministrstva so mu ga poslali, v kabinetu predsednika države pa to zanikajo.

Letos so iz kabineta sporočili, da bo »odločitev o povišanjih v generalske čine predsednik sprejel potem, ko bo pripravljen celovit kadrovski načrt, skupaj z imenovanjem načelnika in namestnika generalštaba«. Na ministrstvu napovedujejo, da bo vojska na svoj praznik pridobila dva nova brigadirja (po naših informacijah bosta to poveljnik združenega vojaškega operativnega centra polkovnik Klemen Medja in polkovnik Vilibald Polšak).

Obrambni strokovnjak Klemen Grošelj poudarja, da ima Pahor za takšno odločitev vso diskrecijsko pravico, »a njegova odločitev jasno kaže na neurejenost napredovanj, vsaj kar zadeva visoke čine. Ta sistem je neurejen in preveč prepuščen naključjem.« O nujnosti strukturnih reform v vojski pa Grošelj meni, da »si kaj takšnega trenutno ne upa narediti nihče znotraj sistema«.

***

V jutrišnji izdaji Dela in na naši spletni strani Delo.si boste lahko prebrali članek Vojska jeseni brez elektrike. Preverili smo, kako naš obrambni sistem obrača davkoplačevalski denar. Iz Nata namreč prihaja vse več kritik, ki Sloveniji očitajo nekredibilnost in neresnost, njeni vojski pa strukturno zaostalost.