Pahor: Ministrico Trobec Bučanovo sem pozval, naj ne odstopi

Ministrica Trobec Bučanova pravi, da pri svojem delu nima podpore predsednika vlade. Pahor: To ne drži.

Objavljeno
18. april 2011 10.13
Posodobljeno
18. april 2011 10.11
Ni. Č., E. S., Delo.si
Ni. Č., E. S., Delo.si
Ljubljana - Premier Borut Pahor trdi, da je še danes zjutraj Dušo Trobec Bučan pozival, naj ne odstopi s položaja ministrice za lokalno samoupravo. "Še v jutranjem pogovoru, ko sem jo prosil, naj odloži to odločitev, da bi se pogovorila, sem jo opozoril, da uživa vso mojo podporo. In jo je imela," je poudaril.

Ker ministrica trdi drugače, je razočaran. "Potem je dolžna to še enkrat povedati, ko sem jaz navzoč," je dejal. "Mislim, da si tega nisem zaslužil, in sem prizadet zaradi tega."

Kot še piše STA, je premier spomnil, da je bila Trobec Bučanova ob njem, ko je pred nekaj dnevi obiskal službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, kjer so bili vsi njeni sodelavci. "Ministrico sem tam prosil - in vsi so bili navzoči in tako tudi razumeli - da hkrati s tem, ko odpravlja vse nepravilnosti za nazaj, poskrbi za dobro in uspešno delo ministrstva za naprej," je dodal.

Povedal je še, da se bo še odločil, ali bo službo vlade do konca mandata prerazporedil kakšnemu drugemu ministru ali bo ohranil ministra brez listnice.

Odstop ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj

Ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan je po treh mesecih dela v vladi odstopila. Pojasnila, da so bili pritiski prehudi in da so ji metali »polena pod noge«. Poročila, ki bi ga morala predstaviti v državnem zboru, ni mogla zagovarjati, poroča spletni portal 24 ur.

Dodatnih pojasnil in odgovora na vprašanje, ali je z odstopom že seznanila predsednika vlade Boruta Pahorja, ni dala, ker je želela podati le kratko izjavo za nekaj izbranih medijev. Pojasnila o njenem odstopu so tako dostopna samo preko spletnih strani ene od komercialnih televizij.

Dejala je tudi, da ji je bilo mučno prenašati, kako so mediji blatili službo, ki jo je vodila. Konkretnih vzrokov za svoj odstop ni navedla.

Neuradno pa je ocenila, da ne more več delati, kot je zaprisegla, torej zakonito. Pritiski različnih lobijev so bili po poročanju portala prehudi, zoper njo so pripravljali skupinski odpor, skušali so ji podtakniti več domnevnih nepravilnosti. V kratkem bi morala sicer stopiti pred matični odbor in poročati o črpanju evropskih sredstev in o delu na službi vlade, česar zdaj ne bo naredila. Tudi zato, ker so ji pripravili poročilo, ki ga ni mogla zagovarjati.

Ministrici bo funkcija uradno prenehala, ko se bo z njenim odstopom seznanil državni zbor, kar bi se lahko zgodilo že po 1. maju.

Ministrica v odstopu in njena uslužbenka se tožita med sabo

Trobec Bučanova je povedala tudi, da je zoper vodjo urada za kohezijsko politiko na Službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) Matejo Čepin v petek vložila kazensko ovadbo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj.

Čepinova odgovarja, da o tem ve toliko, kot so izvedeli mediji. "Ne poznam nobenega razloga, da bi proti meni vložili kazensko ovadbo. Na uradu smo vseskozi delali pošteno, strokovno in v skladu s predpisi. Pri našem delu ni bilo nobenih kazenskih dejanj in za to trditvijo stojim," je dejala po poročanju STA.

Čepinova zaradi vsega dogajanja tudi sama napoveduje kazensko ovadbo proti ministrici.

Zaostrene razmere na uradu SVLR:

* neuradno je Bučan Trobčeva »zapečatila« pisarno Mateje Čepin, ki je do pred kratkim v okviru urada za kohezijsko politiko skrbela za črpanje evropskih sredstev;

* nepravilnosti pri zagotavljanju 9,4 milijona evropskih sredstev za stožiški športni park;

* pet premestitev, »ki so bile izvedene zaradi racionalizacije delovnega procesa«;

* zaradi domnevnih nepravilnosti in suma korupcije pri podeljevanju sredstev za Pomurje je razrešila vodjo Projektne pisarne v Pomurju Andreja Horvata.

Izjava ministrice ob odstopu:

»Ko sem prisegla, sem obljubila, da bom po treh mesecih ocenila svoje delo in sporočila, kako naprej. Po treh mesecih ugotavljam, da smo v naši službi naredili veliko, kar je razvidno tudi iz kratkega poročila. Vedno sem želela delati in tudi sem, zakonito in učinkovito, vendar pa sedaj ugotavljam, da svojega dela ne morem več opravljati v skladu z zaprisego, ki sem jo dala državnem zboru, ker pri svojem delu nimam podpore,« poroča 24 ur.

»Kot ministrica imam vrsto delovnih obveznosti, zato ne vidim smisla in ne dodane vrednosti, da se vsak dan pred mediji branim zaradi polresnic in neresnic, ki jih trosijo tisti, ki svojega dela niso opravljali vestno. Zaradi vsega navedenega sem se odločila, da nepreklicno odstopam s funkcije ministrice, odgovorne za lokalno samoupravo in regionalno politiko.«

»Obveščam vas tudi, da sem bila dolžna kot predstojnica v prejšnjem tednu zaradi suma več kaznivih dejanj na katere so me opozorili sodelavci vložiti kazensko ovadbo zoper direktorico urada za kohezijsko politiko in vodmo organa upravljanja. Vsebine ne morem komentirati.«

Zdaj že nekdanja ministrica Duša Trobec Bučan je vodenje vladne službe prevzela od Henrika Gjerkeša, ki ji je vodenje vladne službe predal 11. januarja.

Gjerkeš: Trobec Bučanova v prevelikih čevljih

Henrik Gjerkeš, ki je mesto ministra za lokalno samoupravo zasedal pred Trobec Bučanovo, ocenjuje, da je njegova naslednica očitno stopila v prevelike čevlje, poroča STA.

Kot je še dejal, so bili podatki o črpanju evropskih sredstev v teh treh mesecih sicer dobri, a so večinoma posledica dela, opravljenega na službi že v letu 2010. Po njegovih informacijah pa se je razkorak med izplačili sredstev iz državnega proračuna in povračili iz evropskega v državni proračun v tem času ponovno povečal.

"Mi smo ga do konca leta 2010 znižali pod 200 milijonov, kolikor vem, pa je sedaj trend obrnjen in razkorak ponovno narašča, menda že spet presega 200 milijonov evrov. Zaostanki pri črpanju na ministrstvih se menda ponovno povečujejo," pravi nekdanji minister.

Kaj pravijo v strankah?

In kaj na odstop pravijo v poslanskih skupinah? Poslanec SD Miran Potrč meni, da "ne kaže na zrel odnos in na odgovornost do nalog, ki jih je nekdo sprejel". Po besedah Zmaga Jelinčiča, SNS, pa je Trobec Bučanova odstopila zato, ker se je zadeve lotila preveč resno. "Hotela je počistiti vso navlako in vso svinjarijo, ki se je nabrala na njenem ministrstvu v tem dolgem času: hotela je počistiti tako s slabimi ljudskimi resursi kot tudi z birokratsko in papirno navlako," je za STA dejal Zmago Jelinčič. To vladi očitno ni bilo v interesu: "Ko so jo postavili na to mesto, so bili prepričani, da bo samo sedela in nič delala. Zdaj pa jih je začela motiti in je morala oditi."

Predsednik Zaresa Gregor Golobič pa ocenjuje, da premier z ničemer ni izzval takšnega ravnanja, čeprav so že dlje časa prihajala opozorila, da se v službi, ki jo je Trobec Bučanova vodila, dogajajo stvari, ki ogrožajo učinkovito črpanje evropskih sredstev. Očitno je bilo tudi nezadovoljstvo znotraj vladne službe veliko, je še ocenil. Po njegovem prepričanju je bila Pahorjeva podpora Trobec Bučanovi "večja kot bi si jo ministrica zaslužila".

Kdo je Duša Trobec Bučan?

Ministrica v odstopu je 53-letna pravnica, javnosti -  pred tem, ko jo je Desus predstavil kot kandidatko za ministrico za lokalno samoupravo in regionalno politiko - ni bila znana. Od konca leta 2009 je bila generalna sekretarka na omenjenem ministrstvu, v državni upravi pa je zaposlena od leta 2006. Kot (pod)sekretarka je delala tudi na ministrstvu za pravosodje ter ministrstvu za okolje in prostor. Pred tem je po deset let delala kot odvetnica in notarka. Od leta 2009 je članica stranke Desus.