Partljič, Rukavina, Vezjak in Vuk Godina spodbujali terorizem?

Danes so vabljeni na zaslišanje preiskovalne skupine o ekstremistih.

Objavljeno
19. marec 2014 18.56
Posodobljeno
20. marec 2014 05.00
Protesti Marbor
Peter Rak, Maribor
Peter Rak, Maribor
Maribor – »Vabilo na zaslišanje temelji na manipulativni anonimki, ki jo je komisija štela za dokazno gradivo in na tej podlagi predpostavila, da smo krivi udeležbe na vstajah, njihove moralne, finančne ali organizacijske podpore, posledično pa tudi nasilja«. Tako so se na vabilo na zaslišanje pred parlamentarno preiskovalno komisijo za ugotovitev in oceno delovanja ekstremističnih skupin v Sloveniji odzvali Tone Partljič, Vladimir Rukavina in Boris Vezjak.

Izjavi bi se morala pridružiti tudi Vesna Vuk Godina, vendar si je po besedah Borisa Vezjaka premislila, ker so ji tako svetovali njeni odvetniki. Trojica je ogorčena, ker »živimo v državi, v kateri je mogoče ljudi, ki so se odločili podpreti mariborske vstaje leta 2012, kriminalizirati in razvrednotiti tako njih kot njihova dejanja«. Mariborske vstaje so bile po njihovem mnenju legitimna manifestacija državljanov, brez katere se v Mariboru najbrž nikoli ne bi znebili koruptivne mestne oblasti.

Anonimko trojica razume kot »politični konstrukt skritih avtorjev, pod katerega se umazano in pritlehno le navidezno podpisujejo zaskrbljeni starši priprtih otrok, da bi se zakrilo resnične politikantske sledi in motive«. Anonimna prijava je etično vprašljiva in se v demokratičnih ureditvah načeloma odklanja. Eden od razlogov za zaslišanje je tudi, da so priče in vzpodbujevalci terorizma »prepoznavne osebnosti«, kot piše v »slaboumni argumentaciji« za zaslišanje, trojica Partljič, Rukavina in Vezjak pa je primerjave našla vse »od antičnega Sokrata do McCarthyjeve komisije v ZDA«.

Vsi trije se nameravajo vabilu odzvati, le Vladimir Rukavina bo danes zaradi službenega potovanja odsoten. Tone Partljič se bo zaslišanja udeležil zaradi spoštovanja do institucij države, vendar z »občutkom prezira do te komisije«, saj jo sestavljajo poslanci, ki bi »kar naprej nekaj sumili in preiskovali«. Predsednica komisije Maja Dimitrovski (PS) je včeraj sporočila, da bi zaslišanje, če bi lahko, preprečila, a bi s tem kršila zakonodajo. Ne bo pa dovolila, da bi vabljene šikanirali ali posegali v njihovo dostojanstvo in integriteto.