Pirc Musar: Cilj je pomagati ljudem

Novoizvoljena predsednica Rdečega križa Slovenije želi na čelu Rdečega križa povečati prepoznavnost organizacije.

Objavljeno
30. junij 2015 14.33
Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka v svoji pisarni v Ljubljani 21.marca 2014.
Sandra Hanžič, Ma. F., Delo.si, STA
Sandra Hanžič, Ma. F., Delo.si, STA
Ljubljana - Novoizvoljena predsednica Rdečega križa Slovenije (RKS) Nataša Pirc Musar želi na tej funkciji povečati prepoznavnost te organizacije. Gre za veliko in razvejano organizacijo, ki jo sestavlja 56 območnih združenj, a cilj vseh je skupen: pomagati ljudem, je pojasnila na današnji predstavitvi v ponedeljek izvoljenega vodstva.

»Zadnjih 12 let svoje kariere se ukvarjam s temeljnimi človekovimi pravicami. Če hočeš družbi še delati dobro, je logičen korak naprej humanitarnost, filantropija,« je razloge za vstop v RKS predstavila Pirc Musarjeva. Predsedniška funkcija je zanjo, kot je dejala, »velika odgovornost, velika obveza in pa strahotno velik izziv«.

Njen moto v življenju je, da stvari niso nikoli tako dobre, da ne bi mogle biti še boljše. Rdeči križ se po njenih besedah ukvarja z mnogoterimi stvarmi, organizacija je razvejana, ima 56 območnih združenj. »Poenotiti, skomunicirati delo centrale in uskladiti interese ni vedno lahka stvar,« ocenjuje nova predsednica. Ob tem pa poudarja, da je vsem cilj »preprosto eden: pomagati ljudem«.

Papirnato poslovanje spremeniti v e-poslovanje

Pirc Musarjeva namerava RKS modernizirati s pomočjo modernih tehnologij ter papirnato poslovanje spremeniti v e-poslovanje. Predvsem mlade, ki so bolj v stiku z mobilniki in tablicami, namerava pritegniti denimo z nadaljnjim razvojem mobilne aplikacije za prvo pomoč.

Zadala si je okrepiti pogovore z vlado in ministrstvi, vključiti prvo pomoč med izbirne vsebine v osnovne in srednje šole, povečati prepoznavnost organizacije in napraviti dolgoročno strategijo odnosov z javnostmi, uvesti e-arhiviranje in povečati preglednost gradiv ter izdelati jasno strategijo razpolaganja s premoženjem. Dodatne priložnosti za RKS vidi v socialnem podjetništvu, mednarodnih razpisih, iskanju novih virov financiranja in letovišču Debeli Rtič, ki bi lahko postal center vseh oblik letovanj za otroke in mladostnike.

»RKS v teh za organizacijo ne povsem rožnatih časih potrebuje energijo, progresivnost, ideje ter voljo do dela in človeka, ki ima rad ljudi,« je še zapisala v svojem programu.

Moč Rdečega križa se po njenih besedah največkrat pokaže takrat, ko se zgodijo neke elementarne nesreče, takrat na pomoč priskoči tudi okoli 14.000 prostovoljcev. Veliko dela opravijo tudi na področju krvodajalstva, zadnje čase pa vse več delajo tudi na razdeljevanju hrane pomoči potrebnim, samo v Ljubljani dnevno razdelijo okoli 150 paketov hrane, ob sredah tudi do 300, je pojasnila.