Po Bučarju bo Panevropsko gibanje vodil Gaiser

Panevropsko gibanje se mora vrniti v vlogo aktivnega člena civilne in politične družbe, je dejal Laris Gaiser.

Objavljeno
19. maj 2012 18.35
Posodobljeno
19. maj 2012 18.45
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Slovensko panevropsko gibanje je na današnjem občnem zboru v Ljubljani izvolilo novo vodstvo. Po odstopu dosedanjega predsednika Franceta Bučarja je predsedovanje društvu prevzel geopolitični analitik Laris Gaiser, poroča STA.

Laris Gaiser je prepričan, da je Evropska unija v zadnjih letih zašla v najglobljo politično in gospodarsko krizo lastne zgodovine. Zato želi vrniti Panevropskemu gibanju vodilno vlogo znotraj civilne družbe pri oblikovanju in uveljavljanju konkretnih izhodišč in vrednot, ki lahko zagotovijo vsem generacijam mirno, stabilno in uspešno prihodnost.

Kot pravi, so se evropski voditelji izkazali za nesposobne pri kriznem upravljanju dogodkov, ki lahko postanejo usodni za vse narode na stari celini. Pomanjkanje razumevanja, pravilnega upravljanja in jasnega načrtovanja političnih smernic kaže na nujnost oblikovanja novih sposobnih kadrov, je dodal.

France Bučar, ki je gibanje vodil od ustanovitve, se iz zdravstvenih razlogov srečanja ni mogel udeležiti.

O Larisu Gaiserju

Po izobrazbi je pravnik, diplomiral je leta 2006 na specializirani univerzi ZN Staff College v Torinu na temo kriznega menedžmenta in humanitarnega posredovanja, magistriral iz mednarodnih odnosov in diplomacije na milanskem Inštitutu za mednarodne vede ISPI ter doktoriral iz raziskovanja geopolitične ekonomije na rimski univerzi Universita degli Studi Guglielmo Marconi. Član upravnega odbora Panevropskega gibanja je od leta 2009.