Počivavškova skupina sindikatov bo stavkala

Odločitev o skupni stavki bodo sprejeli v prvih dneh prihodnjega tedna.
Objavljeno
01. december 2017 13.22
sindikati
L. Z., STA
L. Z., STA
Ljubljana − V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se pripravljajo na skupno stavko. Odločitev o stavki bodo sprejeli v prvih dneh prihodnjega tedna, je za STA pojasnil Počivavšek in pojasnil, da vlada ni prisluhnila njihovi zahtevi, da bi se vse plačne anomalije v pogajanjih odpravljale naenkrat.

»Vladi smo napovedali, da bomo začeli stopnjevati stavkovne aktivnosti, če ne bo prisluhnila našim zahtevam po tem, da se anomalije odpravljajo naenkrat. Nekateri sindikati so priprave na to že začeli, odločitev pa bomo sprejeli v prvih dneh prihodnjega tedna,« je dejal Počivavšek, ki o načinu stavke še ni hotel govoriti.

Iz Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS), ki je del Počivavškove pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, so že dopoldne sporočili, da so se predsedstvo sindikata in predsedstva njihovih sindikatov univerz z današnjim dnem preoblikovala v stavkovne odbore, ki se pridružujejo koordinaciji stavkovnih odborov omenjene pogajalske skupine.

Kot je za STA dejal predsednik VSS Marko Marinčič, bi lahko bila skupna stavka s skupnimi zahtevami »zelo v kratkem«. Pojasnil pa je, da želijo odpravo anomalij na enoten način in znotraj enotnega sistema.

Pogledi se razlikujejo

V VSS so dopoldne v sporočilu za javnost zapisali, da se pogledi njihove pogajalske skupine o prihodnosti plačnega sistema zelo razlikujejo od pogledov Konfederacije sindikatov javnega sektorja, katere član je tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), v katerem se bodo prihodnji teden člani začeli opredeljevati o stavki.

Pogajalska skupina, ki ji pripada VSS in jo vodi Počivavšek, se po navedbah VSS »zavzema za ohranitev razmerij med poklicnimi skupinami in za enotno nastopanje sindikatov«. »Zvišanja plač morajo biti enotna glede na delovno mesto in naziv, v primeru visokošolskega učitelja in sodelavca za štiri plačne razrede, kar je celo pod povprečjem zvišanja zdravniških plač od 1. oktobra letos,« so navedli.