Pol leta pred volitvami uvod v kadrovske menjave?

Med koalicijskimi partnerji vrsta neusklajenih kadrovskih potez. SMC prevzema tudi AZN.

Objavljeno
14. december 2017 07.00
Posodobljeno
14. december 2017 07.00

Ljubljana – Da vlada kot politični organ kadruje, ni novica, ki bi kogarkoli presenetila, saj to sodi med njene obvezne naloge, je pa novica, kadar se kadrovskim odločitvam vlade javno čudijo koalicijski partnerji.

To se je zgodilo v primeru direktorja Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjana Vasleta, začudenje pa sta pred dnevi v Bruslju izrazila Karl Erjavec in Dejan Židan. Ko je bil namreč Vasle na natečajni komisiji spoznan za primernega za direktorja Umarja zaradi svoje strokovne usposobljenosti – to bi bil njegov tretji petletni mandat –, je bilo pričakovati, da mu bo vlada podelila nov mandat. A se to v nasprotju s pričakovanji in na presenečenje marsikoga ni zgodilo. Imenovali so ga le za vršilca dolžnosti s polletnim mandatom.

Koalicijski partnerji presenečeni

Erjavec je ob tej priložnosti dejal, da Vasleta pozna že deset let in da je ves ta čas deloval profesionalno in strokovno. Prvak Desusa je kot minister za obrambo leta 2007 v prvi vladi Janeza Janše prisostvoval Vasletovemu prvemu imenovanju na direktorski položaj Umarja in nato še leta 2012, ko ga je druga Janševa vlada ponovno imenovala za direktorja. »Upam, da pri tem ne gre za to, da se bo zadnjih šest mesecev menjavalo vse, kar se da menjati, ker to ne bi bilo dobro,« je izjavil Erjavec. Podobno presenečen je bil predsednik SD Dejan Židan. Po njegovem je nenavadno, da nekdo, ki izpolnjuje vse kriterije in je na tem položaju deset let, ni dobil tretjega mandata.

Po naših poizvedovanjih, kaj bi lahko bilo v ozadju navzven domnevno nenavadnega ravnanja vlade, lahko sklepamo, da gre za potezo največje vladne stranke SMC oziroma predsednika vlade in ministrov iz kvote te stranke (ministrstvo za finance, ministrstvo za razvoj, gospodarsko ministrstvo, ministrstvo za zdravje), ki so imeli v zadnjih letih največ stikov z Umarjem in njegovim vodstvom. Naši dobro obveščeni viri pri vladi pojasnjujejo, da je ta poteza jasno sporočilo, da predsednik vlade in ministri, ki tesno sodelujejo z Umarjem, niso bili zadovoljni z Vasletovim delom. Da se išče nov direktor Umarja, je bilo v strokovnih krogih sicer slišati že pred približno letom dni.

Slabe izkušnje vodile v menjavo

Da Vasle za nov mandat ni bil izbran iz političnih oziroma strankarskih razlogov, naši sogovorniki, ki so želeli ostati neimenovani, zanikajo. Če bi namreč obveljali politični razlogi, bi do menjave lahko prišlo že kmalu po imenovanju vlade, ko ima vlada kot politični organ po zakonu pol leta časa za menjave na izpostavljenih funkcijah. Umar je bil v zadnjem obdobju del pomembnih vladnih projektov, denimo pri oblikovanju strategije razvoja Slovenije, kjer je bila aktivna tudi Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), projektov na ministrstvu za zdravje ali na področju oblikovanja politik na področju tujih investicij. Zaradi nekaj slabih izkušenj pri teh projektih je v krogih SMC dalj časa zorela odločitev, da bi bilo morda pametno po desetih letih na čelu Umarja zamenjati direktorja, ki bi dal pomembni analitski službi vlade nov zagon.

V največji koalicijski stranki so sicer pojasnili, da si želijo, da bi bila vsa imenovanja, ki so v domeni države, pregledna in odgovorna »in da bi bile kadrovske odločitve vsaj tako dobre, kot jih poznamo v večjem delu gospodarstva, to je vodilo tudi k objavi razpisa za direktorja Umarja«. Pravijo še, da je Vasle sicer vrhunski strokovnjak, da zelo cenijo njegovo vlogo pri pripravi strategije Slovenije, »si pa želimo, da bi bil na položaj direktorja Umarja imenovan v postopku, ki bi njegovemu delu dajal verodostojnost in hkrati zavrnil vsakršne špekulacije o zakulisjih in trgovanjih«.

Ustanovni član SMC na vrh AZN

Odločitev, ki je presenetila zadnje dni, je želja po ustoličenju ustanovnega člana SMC na vrhu Agencije za zavarovalni nadzor (AZN). Kot smo poročali, naj bi na predlog strokovnega sveta AZN vlada za vršilca dolžnosti direktorja agencije po naših neuradnih informacijah imenovala Gorazda Čibeja, sicer člana strokovnega sveta agencije, ki se je prijavil tudi na razpis za direktorja, a po dostopnih podatkih za zasedbo mesta ni izpolnjeval vseh pogojev. Manjkale naj bi mu vodstvene izkušnje. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je za direktorico predlagala Mojco Piškurić, namestnico dosedanjega direktorja AZN Sergeja Simonitija, ki se s prihodnjim letom poslavlja s položaja, a Piškurićeva doslej ni dobila podpore koalicije.

Naš vir pri SMC meni, da Čibej izpolnjuje pogoje za funkcijo vršilca dolžnosti, ker je v AZN zaposlen že 12 let, med izkušnje na položaju vodstvene funkcije pa da bi lahko šteli njegovo članstvo v nadzornem svetu. Na očitek, da potiskajo člana SMC na direktorski položaj, pa naši viri pri SMC, ki ne želijo biti imenovani, odgovarjajo, da je bil Čibej zaposlen v AZN že dlje časa, preden je postal član te stranke. Da zato, ker je član neke stranke, ni nič manjši strokovnjak za področje, na katerem deluje že več kot desetletje. A glede na način, kako bo očitno prišel na vrh agencije, bo o tem vedno ostala senca dvoma. Kot kaže, prinaša članska izkaznica v takšnih primerih določeno prednost kljub vsem dobrim namenom.