Poročilo izbirne komisije o kandidatih za namestnika predsednika KPK pri Pahorju

Izbirna komisija, ki je ocenila primernost kandidatov je končala z delom.
Objavljeno
16. maj 2014 19.52
Boris Štefanec predsednik KPK Ljubljana 31.3.2014
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Izbirna komisija, ki je preverila izpolnjevanje pogojev in ocenila primernost kandidatov za oba namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), je končala z delom.

Kot so sporočili z urada predsednika republike, je vodja komisije Helena Kamnar predsedniku republike Borutu Pahorju danes predala zaključno poročilo.

Kakšen je predlog izbirne komisije predsedniku, v njegovem uradu niso navedli. Pred mesecem dni pa so sporočili, da se je na predsednikov poziv za zbiranje kandidatur za oba namestnika predsednika protikorupcijske komisije odzvalo 23 kandidatk in kandidatov.

Pojasnili so tudi, da lahko Pahor izbira le med kandidati, ki jih je kot primerne ocenila izbirna komisija, lahko pa razpis tudi ponovi. Ob tem so dodali, da Pahor upa, da bi lahko oba namestnika imenoval že v maju.

Izbirna komisija, ki so jo sestavljali Goran Forbici, Milan Petek, Mojca Prelesnik, Janez Stare in Helena Kamnar, je z delom zaključila v sredo.

Pahor je podpisal ponovni javni poziv za zbiranje kandidatur za oba namestnika predsednika KPK 21. marca. Nov postopek izbire kandidatov za oba namestnika je treba izvesti v skladu z zakonskimi določili, saj sta se nedavno imenovana namestnika Jurij Ferme in Darko Stare odpovedala funkciji, še preden sta jo nastopila.

Predsednik KPK Boris Štefanec, ki je vodenje KPK prevzel 31. marca, si na mestu namestnikov predsednika komisije želi kooperativnih ljudi, vesel pa bi bil, če bi bila vsaj ena od namestnic ali pa obe ženski.