Poslanci za odhod vojakov v Latvijo

Odbora potrdila odhod na rusko mejo, proti samo ZL.

Objavljeno
06. februar 2017 20.18
27.9.2010 Novo Mesto, Slovenija. Slovesnost ob odhodu pripadnikov 14. kontingenta ISAF v mednarodno operacijo v Afganistan.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – »Odšli bodo v drugi polovici leta. V prvi rotaciji 47 pripadnikov vojske,« je obrambna ministrica Andreja Katič (SD) sporočila po današnji skupni seji odborov za obrambo in zunanjo politiko, ki sta za zaprtimi vrati podprla sklep vlade, da pošljemo vojake na mejo z Rusijo v Latvijo.

Slovenski vojaki se bodo v Latviji pridružili skupini, ki jo bo vodila Kanada. Podobne bojne skupine že nastajajo v Estoniji, Litvi in na Poljskem. Skupaj bo v državah članicah Nata ob Baltiku okoli štiri tisoč vojakov.

Informacijo, da se bodo po dogovoru vrha Nata, ki je bil lani v Varšavi, enotam pridružili tudi naši vojaki, je vlada v državni zbor poslala januarja. Podrobnosti, kot je povedala Katičeva, je poslancem za zaprtimi vrati predstavil tudi načelnik generalštaba Andrej Osterman. Razprav poslancev ni bilo, proti je glasoval le Luka Mesec (ZL). Kot smo poročali, je ZL predlagala celo odpoved pomoči članicam, ki se čutijo ogrožene zaradi poslabšanih varnostnih razmer na vzhodu, a jih je večina poslancev v odboru za obrambo že pred tednom zavrnila.

Mesec: Podžiganje nove hladne vojne

Pot vojakov v Latvijo bo letos stala 2,8 milijona evrov, prihodnje leto pa 4,6 milijona, je povedal predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS) in zavrnil kritike Združene levice, da je del članic Nata zavrnil sodelovanje v operaciji na meji z Rusijo. Na različne načine so vključene vse države, je dejal Mahnič in povedal še, da marca pričakuje obisk kanadskih poslancev, ki jih je v Slovenijo povabil odbor za obrambo.

Natovo rožljanje z orožjem na meji z Rusijo ne ogroža le slovensko-ruskih odnosov, nevarno je tudi za mir in stabilnost v svetu, pa je dogajanje ocenil Luka Mesec, ki meni, da gre za podžiganje nove hladne vojne.