Poslanka Cveta Zalokar Oražem odhaja iz Zaresa

Stranko Zares bo zapustila v prihodnjih dneh, poslansko mesto pa po prihodu Golobiča.

Objavljeno
22. april 2011 14.42
Posodobljeno
22. april 2011 14.42
J. S. S., Ni. Č., Delo.si
J. S. S., Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Poslanka Zares Cveta Zalokar Oražem je na današnji novinarski konferenci potrdila, da v naslednjih dneh dokončno odhaja iz stranke, do vrnitve Gregorja Golobiča v poslanske klopi pa bo ostala članica poslanske skupine.

Ob napovedanem odhodu čuti olajšanje po turbulentnih dogodkih v zadnjih mesecih, hkrati pa tudi osebno razočaranje nad splošno politiko v državi, je dejala.

Stranke po njenih besedah ne omogočajo več svobode. Tudi v Zares je svobodo občutila le do določene točke, bolj natančna glede tega pa ni želela biti.

Zalokar Oražmova je zaskrbljena nad stanjem v politiki: v politiki ni novih obrazov, iz leta v leto »se menjajo iste strukture z množico starih zamer«. Rešitve tako ne vidi v čimprejšnjih predčasnih volitvah, saj bi le »z dežja prešli na dež«.

O svoji vlogi na naslednjih volitvah zaenkrat še ne razmišlja.

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je dejal, da ne gre za razpad stranke. Čeprav je poslanka nekajkrat izrazila stališča, s katerimi se vsi v Zares ne strinjajo, se mu obstoj različnih stališč znotraj stranke zdi »legitimen«.

Osebno mu ob odhodu Zalokar Oražmove ni prijetno, saj sta dobro sodelovala, vendar »včasih drugih poti pač ni«. Juri je ob tem dodal, da računa na njuno nadaljnje sodelovanje v poslanski skupini stranke, kakršnega so ustvarili tudi po odhodu Alojza Posedela iz stranke.

Pred dnevi je poslanka poudarila, da se ne strinja s tem, kako predsednik Zares Gregor Golobič vodi stranko in ga poziva, naj razmisli o odstopu. V stranki so neenotni in imajo različna stališča tudi do predloga predsednika SDS Janeza Janše glede ustavnih sprememb, ki bi omogočile lažji razpis predčasnih volitev.

Golobič je včeraj napovedal, da se bo vrnil v poslanske klopi, kjer bo zamenjal nadomestno poslanko Cveto Zalokar Oražem, ki ga v državnem zboru nadomešča za čas njegovega delovanja na ministrstvu.