Tihi obisk poveljnika sil Nata v Ljubljani

Nenavadno tih obisk izjemno pomembnega ameriškega generala pri načelniku generalštaba in v hotelu Lev.

Objavljeno
04. februar 2016 15.48
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Sestanek je trajal 35 minut, potem sva skupaj odšla na predavanje na mednarodno konferenco v hotelu Lev, je na seji odbora za obrambo načelnik generalštaba Andrej Osterman danes potrdil, da je bil danes  zjutraj na obisku v Sloveniji poveljnik sil Nata v Evropi Philip M. Breedlove.

Ali je Breedlove v Sloveniji in ali se je srečal tudi s pomembnimi predstavniki oblasti, je obrambno ministrico Andrejo Katič (SD) vprašal predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS), ki se je začudil, zakaj o tem obisku ni nobenih informacij.

Katičeva Mahniču na seji odbora za obrambo ni odgovorila. Po neuradnih informacijah se zdi, da se Breedlove z najpomembnejšimi predstavniki slovenskih oblasti ni želel sestati.

Je pa načenik generalštaba Osterman pojasnil, da je poveljnik sil Nata v Ljubljano prišel na mednarodno konferenco vojaških kaplanov.

Na pogovoru, ki sta ga imela zjutraj, pa je bil poveljnik sil Nata kritičen predvsem do nezadostnega financiranja področja obrambe v državi, je povedal Osterman.

Po Ljubljani je bilo zaradi pomembnega obiska več varnostnih sil.

Možno je, da javnosti o obisku pomembnega vojaškega voditelja zahodnega zavezništva iz vlade te dni niso nič obveščali tudi zaradi varnostnih razlogov.

Breedlove je bil včeraj zvečer še v Črni Gori, kjer se je sestal s premierom Milom Dukanovićem.

Na spletni strani vlade so objavili posnetek:

 


 

Pogovarjala sta se tudi o vključevanju Črne Gore v Nato, kar je cilj te države. Da je ameriški general ocenil, da lahko Črna Gora veliko ponudi Natu, Nato pa veliko Črni Gori, so objavili na spletni strani vlade Črne Gore.