Povišica predvsem najbolje plačanim v javnem sektorju

Po lanskem dogovoru s sindikati o odpravi varčevalnega ukrepa so bile včeraj izplačane višje plače.

Objavljeno
05. oktober 2016 21.38
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Državni uslužbenci in funkcionarji, ki plače dobivajo peti dan v mesecu, so včeraj dobili povišek. Po dogovoru vlade s sindikati javnega sektorja so poslanci zvišanje uzakonili lani, ko so za le del leta podaljšali varčevanja iz časa, ko je vlado vodila Alenka Bratušek.

Za 288 evrov višjo bruto plačo kot prejšnji mesec sta zaradi ukinjenega varčevanja dobila premier Miro Cerar (SMC) in predsednik republike Borut Pahor. Za 284 evrov se je plača zvišala predsedniku zbora Milanu Brglezu (SMC), ki ima najvišjo plačo med poslanci. Nižji povišek, 120 evrov, je dobil najslabše plačani poslanec Miha Kordiš (ZL). Uslužbenka, ki nam je razkrila plačni listek, na katerem je z manj kot 1200 evri bruto tretjina Kordiševega zneska, je dobila manj kot deset evrov bruto poviška. Dejansko izplačilo se ji je celo znižalo.

Zakaj zvišanje in razlike

Pred tremi leti, ko je vlado vodila Alenka Bratušek, so se poslanci zaradi finančnih težav države odločili za varčevanje tako, da so osnovno plačo znižali celotnemu javnemu sektorju za pol odstotka, plačno lestvico pa so preoblikovali tako, da so varčevanje čutili predvsem tisti z višjimi plačami. To je zdaj odpravljeno.

Plača predsednika republike Boruta Pahorja se je takrat z bruto 5867 znižala na 5596 evrov, plača premierke Alenke Bratušek pa s 5741 na 5476 evrov. Znižanje je bilo določeno začasno za dve leti, veljati bi moralo do začetka letošnjega. A je lani vlada Mira Cerarja predlagala podaljšanje še za celotno letošnje leto, po pogajanjih s sindikati pa je obveljalo, da bodo plače nižje le do septembra.

Ne le za politike

Plače se s tem niso tudi za nekaj sto evrov zvišale le politikom: podobne prejemke kot poslanci imajo še številni drugi funkcionarji v javnem sektorju.

V državnem zboru je bila včeraj izplačana plača 90 poslancev in generalne sekretarke povprečno višja za 146 evrov, v seštevku pa je bilo izplačilo zanje za 13.280 evrov višje kot mesec prej. Vsota bi bila višja, če bi Tilen Božič in Lilijana Kozlovič plačo dobila za ves mesec. Zaradi prevzema funkcij v vladi sta plačilo dobila za le tri tedne. Božič je z 2852 evri dobil celo nižjo plačo kot najslabše plačani Kordiš. Dejansko pa več, ker je del plače dobil še v vladi. Podatkov o plačah ministrov in državnih sekretarjev iz vlade ni mogoče pridobiti že na dan izplačila plač (imajo več ločenih računovodstev), zato teh podatkov še ne prikazujemo.

Podatek o plači premiera pa smo, kot že v preteklosti, iz kabineta predsednika vlade dobili takoj.