Pred državno proslavo: zvezda in himna delita PS in SDS

SDS: Prisotnost komunističnega režima je v nasprotju z ustavo. PS: Ideološki spori ne koristijo nikomur.

Objavljeno
24. junij 2013 18.30
Ljubljana 22.06.2012 - Proslava ob dnevu drzavnosti.foto:Blaz Samec/DELO
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - V SDS pred današnjo državno proslavo na predvečer dneva državnosti poudarjajo, da je prisotnost simbolov agresorske Jugoslovanske armade in komunističnega režima v izrecnem nasprotju z vrednostnim središčem slovenskega naroda in ustavo.

Kot navajajo v SDS, je bila 25. junija 1991 v skupščini RS udejanjenja plebiscitna volja ljudstva ter sprejeta temeljna ustavna listino o neodvisnosti Slovenije. V dvorani ni bilo nobenega totalitarnega simbola več, uveljavljeni pa so bili državni simboli samostojne Slovenije: Državni grb na nacionalni zastavi in celotna državna himna Prešernova Zdravljica. Tudi naslednji dan so na Trgu republike slovesno dvignili novo državno zastavo in tudi na tej proslavi ni bilo nobene rdeče zvezde več.

Tako v SDS opozarjajo, da se bo prvič v zgodovini samostojne slovenske države zgodilo, da bodo »simboli agresorske komunistične jugoslovanske armade in totalitarnega komunističnega režima prisotni na slavnostni seji DZ ob dnevu državnosti.«

To je po njihovem mnenju v temeljnem nasprotju s plebiscitno odločitvijo, vrednostnim središčem slovenskega naroda in slovensko ustavo. V omenjeni stranki navajajo, da v zgodovini slovenskega naroda obstaja trdno časovno vezivo dejanj in procesov, ki so vodili v oblikovanje avtonomne državne skupnosti.

Ob tem v SDS navajajo, da bodo vedno spoštovali vse domoljubne tradicije slovenskega odporništva, hkrati pa »dosledno zavračali posiljevanje državnih slovesnosti s simboli agresorske komunistične jugoslovanske armade in nedemokratičnega režima«. »Storili bomo vse, kar je v naši moči, da se slovenska država in vsi njeni podsistemi osvobodijo ujetosti v dediščino mračne preteklosti,« so zapisali na svoji spletni strani.

PS: Ideološki spori in bojkot ne koristijo nikomur

V Pozitivni Sloveniji ob dnevu državnosti čestitajo vsem državljankam in državljanom ter prebivalcem Slovenije. Ob tem podpredsednica stranke Maša Kociper poziva, da se moramo izogibati stvarem, ki nas razdvajajo. Ideološki spori in bojkot državnih slovesnosti zaradi zvezde, ki je del naše zgodovine, pa po njenem mnenju ne koristijo nikomur.

Kociprova opozarja, da je» Slovenija otroška in mladostniška leta preživela sorazmerno uspešno, sedaj, ko se cikel odraščanja nadaljuje v zrelo obdobje, pa smo zopet na preizkušnji.« Globalne gospodarske razmere od nas terjajo temeljit premislek o celotni družbeni ureditvi, ne samo v ekonomskem pogledu, meni. V PS želijo, da» bi nas naslednje leto pogled nazaj izpolnil z optimizmom za prihodnost.«

»Zahtevamo pravično plačilo za delo, sojenja v pravičnem roku, pravično in dostojno pokojnino, pravično delitev skupaj ustvarjenega in predvsem pravično politiko, ki bo zmogla modrosti in enotnosti, da bo vse to uresničila«, pozive z ulic povzema Kociprova. Ob tem spominja, da smo nedavno zmogli enotnost pri spremembi ustave in s spremembo referendumskih določil odpravili pomembno oviro, ki nas je stala več let razvojnega zastoja.

»Takšna zrelost naše politike je potrebna tudi pri drugih pomembnih družbenih izzivih, ki nas čakajo na poti v pravično urejeno pravno in socialno državo, v kateri bomo imeli privlačne delovne, poslovne in razvojne možnosti,« meni. Ob tem navaja, da bo PS družbeno odgovoren kapital vpenjala v razvoj, ki ne bo poniževal z jemanjem pravic in svoboščin, temveč bo solidaren s tistimi, ki to potrebujejo.

»Izogibati se moramo stvarem, ki nas razdvajajo. Ideološki spori ne koristijo nikomur, zato je sklicevanje nujnih sej parlamenta o opredeljevanju do enostrankarske ureditve neproduktivno, enako kot tudi bojkot državnih slovesnosti zaradi zvezde, ki je del naše zgodovine,« še meni Kociprova.