Pred novo stranko Levica ni več ovir

Člani IDS so ob polovični udeležbi po 14 dneh kongresa izglasovali vstop v Levico.

Objavljeno
14. junij 2017 22.28
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Potem ko je v soboto stranka TRS potrdila statut in program nove skupne stranke, je to danes storila tudi IDS. Na podaljšanem dopisnem kongresu stranke so člani podprli zlitje dveh koalicijskih strank v Levico. Potrditev bo sledila na kongresu nove stranke 24. junija v Ljubljani.

Vodstvu stranke IDS s koordinatorjem Lukom Mescem na čelu se je včeraj po preštetih glasovih dopisnega kongresa odvalil kamen od srca, saj je ob polovični udeležbi po 14-dnevnem glasovanju odločitev o združitvi s TRS v novo stranko odobrilo 80,22 odstotka vseh glasujočih, proti jih je bila slaba petina, nekaj je bilo vzdržanih. V IDS ne razkrivajo podatka o številu članov stranke, se je pa v javnosti pojavilo število 860, kar pomeni, da je o usodi stranke odločalo okoli 400 članov IDS.

Dolga pot

V stranki Iniciativa za demokratični socializem (IDS) so za odločitev, da se strinjajo z ustanovitvijo nove stranke oziroma z zlitjem, potrebovali več kot eno leto. Kot je znano, so že ob ustanovitvi Združene levice, ki je delovala kot koalicija treh strank IDS, TRS, DSD (Demokratična stranka dela) in 4. skupine leta 2014, načrtovali, da se bodo sčasoma poskušali povezati v enotno stranko. Vendar so kmalu po parlamentarnih volitvah, na katerih je ZL uspel veliki preboj v državni zbor, naleteli na vrsto težav, pomislekov in odkritih nasprotovanj.

Težave so se začele stopnjevati po lanskem neuspelem kongresu IDS aprila v Krškem. Največja koalicijska partnerica IDS se je razklala ob vprašanju, ali naj začnejo postopke za zlitje v novo stranko, ki naj bi se imenovala Združena levica. Od takrat se je v koaliciji ZL širilo nezaupanje, ki se je na začetku letošnjega leta razraslo do te stopnje, da sta v procesu zlivanja v eno stranko ostali le IDS in TRS, medtem ko sta se 4. skupina (civilna družba) in DSD čutili izigrani.

Medtem ko je vodstvo prvih dveh strank vztrajalo pri formuli zlivanja vseh entitet v eno centralno stranko, so drugi zagovarjali načelo koalicije in enakopravnosti. Vzroke za to je mogoče iskati v dejstvu, da je bila IDS od vseh koalicijskih partnerjev najštevilčnejša, dobro organizirana in ideološko najbolj trdna, zato je druge skrbelo, da bi se utopili v množici IDS.

Nesoglasja so šla celo tako daleč, da je predsednik DSD Franci Žnidaršič prehitel nekdanje socialistične soborce in registriral ime Združena levica ter ga dodal DSD. Zaradi tega vodstvu IDS in TRS, ki sta si nekaj zadnjih mesecev zelo prizadevala za združitev, ni preostalo nič drugega kot poiskati novo ime. Na organih TRS in IDS so izglasovali, da naj po novem iz imena ZL izbrišejo »z« in se preimenujejo v Levica.

Tudi pogajanja in usklajevanja med IDS in TRS so se vlekla zelo dolgo, zato so tudi ves čas prestavljali združitveni kongres. Pogajanja so začeli na začetku letošnjega leta, ko so začeli usklajevati statut in program nove stranke. Predsednica TRS Violeta Tomić je po sobotni konvenciji pojasnila, da so v tej stranki že februarja sprejeli odločitev o združitvi z IDS, zdaj pa so potrjevali le program in status nove stranke, tako kot v IDS na dopisnem kongresu.

Mesec ali Tomićeva?

Je pa za kongres Levice, ki bo potekal 24. junija v Ljubljani, ostalo še nekaj nerazjasnjenih stvari, tehničnih malenkosti, kot temu pravi Tomićeva. Nerešeno je vprašanje, kako se bo imenovala vodstvena funkcija v novi stranki – bo to koordinator ali predsednik? Na kongresu pa bo postalo tudi jasno, kdo od protagonistov združevanja, Mesec ali Tomićeva, bo prevzel novo združeno stranko. Zadnja informacija je, da nameravata oba kandidirati, je pa negotovo, ali lahko predsednica TRS ogrozi Mesca, saj IDS prinaša v skupno stranko več članov in s tem več glasov.