Predaja 5000 podpisov ministru za zdravje

Peticija se zavzema za svobodno odločanje o cepljenju in spremljanje stranskih učinkov s strani neodvisnih strokovnjakov.

Objavljeno
06. november 2012 10.06
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

Ljubljana - Danes ob 11. uri, bodo podporniki peticije za svobodno odločanje o cepljenju, ministru za zdravje Tomažu Gantarju v prostorih Ministrstva za zdravje, v izročili 5000 podpisov zbranih na globalnem portalu za podpisovanje peticij AVAAZ.

Peticija, ki je nastala na pobudo pravnika Jureta Pogačnika in so jo podprle številne nevladne organizacije, se zavzema, da bi Slovenija po vzoru večine držav Evropske unije in drugih razvitih držav uzakonila svobodno odločanje o cepljenju otrok.

Ob izročanju podpisov bodo Pogačnik in predstavnika nevladnih organizacij (Društvo Svood, gibanje Naravna imunost) predlagali tudi spremembe za zmanjšanje konfliktnost med zagovorniki obveznega cepljenja in zagovorniki svobode odločanja glede cepljenja, predvsem pa med pediatri in starši.

Kot navajajo podporniki se konfliktnost čedalje bolj zaostruje, zato menijo, da je nova zakonska rešitev nujna. Predlagajo sledenje vzoru drugih evropskih držav in menijo, da bo svobodno odločanje o cepljenju otrok pediatre razbremenilo neetične vloge izvajalca obveznega cepljenja ali prijavitelja staršev inšpekciji.

Starši, katerih otroci so utrpeli resne stranske učinke, predstavnikom nevladnih organizacij pogosto poročajo, da so po poškodbah ostali sami, brez podpore zdravnikov v Sloveniji. Nekaj opisov stranskih posledic cepiv, ki so jih podali starši lahko preberete na spletni strani Društva Svood.

V skrbi za zdravje otrok so nekateri starši glede nadaljnjih cepljenj previdni, zaradi česar so predmet prijav inšpekciji in upravnih ter prekrškovnih postopkov. Kot poudarjajo predlagatelji zdravstveno osebje ni nikoli predmet nadzora, tudi ne v primeru, ko jih zaradi kršitev in napak v postopkih prijavijo starši. Zato menijo, da je potrebno tovrstno slabo prakso nemudoma zakonsko spremeniti.