Predlog popravkov referendumske ureditve brez podpore

Predlog je podprlo le 10 od 17 prisotnih članov odbora.

Objavljeno
05. april 2016 21.12
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Predlog sprememb referendumske zakonodaje, ki ga je vlada predlagala v želji po uskladitvi ureditve z ustavo, na seji odbora za notranje zadeve ni dobil zadostne dvotretjinske podpore.

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je danes nadaljeval obravnavo predloga novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki zakon usklajuje s spremembami ustave s tega področja. Odbor je o noveli enkrat že razpravljal, a so odločanje prestavili, ker se poslanci niso mogli zediniti pri vprašanju, ali mora DZ upoštevati voljo volivcev na referendumu.

V vladnem predlogu je bilo namreč predvideno črtanje določbe, po kateri DZ v enem letu po razglasitvi odločitve na referendumu ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev. A je takšen predlog naletel na ogorčene odzive, predvsem opozicijskih SDS in Nsi.

Na današnji seji so po besedah poslanke Lilijane Kozlovič »v iskanju dvotretjinske večine« tudi v koalicijski SMC pristali na to, da določba ostane v zakonu. Kljub temu pa je od navzočih 17 predlog sprememb podprlo le 10 članov odbora, kar je dva premalo, dva člana pa sta bila proti.