Prepričani, da se SD krepi

Cerar je z obrambo Mramorja načel kredibilnost vladi. Koalicijska pogodba se večinoma izpolnjuje.

Objavljeno
04. februar 2016 21.35
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Najmanjši koalicijski partner SD je na klavzuri poudaril, da se koalicijska pogodba večinoma izpolnjuje. Prvak stranke Dejan Židan pravi, da bodo storili vse, da bo vlada izpeljala štiriletni mandat do konca, čeprav je njena kredibilnost načeta zaradi afere o dodatkih.

Niti na klavzuri Socialnih demokratov se niso mogli izogniti temi dodatkov za stalno pripravljenost, zaradi katerih je bil najbolj na udaru finančni minister Dušan Mramor. Glavni tajnik SD Dejan Levanič pravi, da se pri tem ne bi smeli slepiti. »Dejstvo je, da je Miro Cerar z zavrnitvijo Mramorjevega odstopa prevzel veliko odgovornost, s tem pa je bila načeta tudi kredibilnost celotni vladi. Predsednik vlade bo moral s tem živeti naprej in si predvsem povrniti kredibilnost,« je dejal Levanič.

Starosta SD Miran Potrč meni, da je Cerar z zagovarjanjem svojih ministrov prevzel veliko breme. Čeprav si predsednik vlade prizadeva, da bi koalicija izpolnila vse naloge, pa v celoti s tem niso zadovoljni. A to ne bi smelo zamajati prizadevanja vseh koalicijskih partnerjev, da bi vlada ostala enotna in močna, je še dodal Potrč.

Proti rekonstrukciji vlade

Na klavzuri SD so ugotovili še, da je slovenski politični prostor kljub določenim praskam in aferam dokaj stabilen, kar da omogoča nemoteno izvrševanje koalicijske pogodbe. Pozive iz opozicije, da bi moral Cerar izpeljati rekonstrukcijo ali pa omogočiti predčasne volitve, zavračajo. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han meni, da rekonstrukcija v sedanjih razmerjih političnih moči ni mogoča, do predčasnih volitev pa običajno pelje »neki proces«, tega pa Han (še) ne vidi.

V SD so se pogovorili tudi o položaju stranke. Na podlagi javnomnenjskih raziskav, internih raziskav in informacij s terena so prepričani, da se SD krepi. »Stranka je najmanj enkrat močnejša, kakor pred volitvami. Ukvarjati se moramo z realnimi problemi in jih reševati. To je edina pot,« pravi Židan. Han ga je dopolnil, da je SD močnejša, kot je to morda videti v parlamentu. Zakulisne špekulacije o spodnašanju predsednika stranke SD vodstvo stranke zanika. Levanič pravi, da jim je uspelo vzpostaviti precej zaupanja, da se širijo tovrstne špekulacije, pa bi lahko bil dober indikator, da SD raste. Tudi Han men, da stranka že dolgo ni imela predsednika stranke, ki bil tako trdno v sedlu, kot je Židan.