»Podiramo rekorde, kar SDH ni prav!«

Nezadovoljni so zaradi napovedi o zamenjavi vodstva in uprave; dela v Luki ne bodo prekinili, saj ne bo šlo za stavko.

Objavljeno
29. junij 2017 12.15
Luka Koper, protest
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper - »V Luki doživljamo reprizo lanskih dogodkov. Kaj rekordi niso dovolj? Brez dodatnih vhodov, brez dodatnih zmogljivosti podiramo rekorde. In to SDH ni prav,« je dejal predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar in povabil kakih 250 luških protestnikov na skupinsko fotografiranje pred vhod v pristanišče. Za 10 minut so zaprli promet in se ob isti uri pridružili protestom in stavkam v vseh pristaniščih po Evropi. Večina zaposlenih je ostala na delovnih mestih.

»Namen protesta je, da SDH in državi povemo, da so izgubili kompas, pokazati enotnost zaposlenih in odločnost, da se bomo še naprej borili za službe in dobrobit družbe. S tem se borimo za dobrobit državnih aparatov, ki lahko samo s kvalitetnim delom v tem podjetju (in seveda drugih) polnijo državno blagajno,« je dejal vodja sindikata žerjavistov Mladen Jovičić. Opozoril je, da inšpekcijski pregledi, ki jih je bilo očitno pretirano veliko, niso odkrili nobenih problemov v Luki: »Zato ne vem, zakaj zahtevajo odgovornost uprave Luke in zaposlenih v njej. SDH vodi neko obliko vojne z nami. Zelo verjetno je, da bodo šele na današnji skupščini družbe z nasprotnimi predlogi poskušali uveljaviti svoje načrte. To kaže, da niso prepričani, kaj počnejo, kalkulirajo, špekulirajo, skrivajo, niso iskreni, transparentni in imajo zelo sumljive cilje.«

Mladen Jovičić pojasnjuje, da se tudi redno zaposleni delavci bojijo prekarizacije in da je bitka za IPS samo krinka za dosego drugih ciljev, kajti sindikati se za IPS borijo že več kot 20 let, vendar doslej teh razmer država ni uredila. Problema izvajalcev pristaniških storitev pa ne more rešiti Luka Koper ali zamenjan nadzorni svet in uprava, temveč je to stvar države. »Sistema IPS nista uvedla ta uprava in ta nadzorni svet, temveč je bil uveden pred 25 leti, in to s podporo države. IPS je sindrom Slovenije. Poglejte turizem, poglejte vsa druga, tudi državna podjetja, ki nadomeščajo redno zaposlene. Mi smo predlagali, naj zastavijo model, v katerem bodo izločili gazde. Gazda, ki ima 60 zaposlenih, ima višjo plačo od predsednika uprave Luke. Se vam zdi to normalno? In to država dovoli. Zdaj to ugotavljamo, kot da smo odkrili Ameriko. To govorimo že desetletje. Če bodo naredili to, kar govorijo, bodo kmalu dobili bumerang,« pravi Jovičić. Mirko Slosar predlaga, naj bi prekarno zaposlene lahko začeli reševati na SDH tako, da bi redno zaposlili čistilke, ki čistijo njihove prostore. Navedbe SDH, da je Skupina svetov delavcev podjetij SDH nezakonita, pa je označil za iz trte izvite. »V Skupini svetov delavcev podjetij SDH je med 12 do 15 državnih podjetij, kjer je več kot 40.000 zaposlenih. Če bo potreben referendum, da prepričamo SDH o tem, bomo šli tudi v to. V normalnem svetu bi morali takšno soupravljanje spodbujati za lažje poslovanje in premagovanje težav zaposlovanja,« meni Slosar. Kako bodo ravnali ob današnji skupščini, nam predstavniki delavcev niso mogli povedati. Njihovi predstavniki bodo zagotovo navzoči (kot na vsaki doslej).