Pahor v DZ poslal imena za ustavne sodnike

Matej Accetto, Roman Jaklič, Rajko Knez in Marijan Pavčnik izpolnjujejo strokovne kriterije in vzbujajo zaupanje, je zapisal Pahor.

Objavljeno
15. marec 2017 14.42
Ustavno sodišče
Š. P., STA, Ma. F.
Š. P., STA, Ma. F.

Ljubljana − Predsednik republike Borut Pahor je v DZ tudi uradno poslal predlog za izvolitev Mateja Accetta, Klemna Jakliča, Rajka Kneza in Marijana Pavčnika za ustavne sodnike. Kandidati izpolnjujejo strokovne kriterije in vzbujajo zaupanje, po pogovorih s poslanskimi skupinami pa je mogoče tudi utemeljeno sklepati, da imajo potrebno podporo, je zapisal.

V sporočilu za javnost je Pahor tudi napovedal, da se bodo vsi štirje kandidati za ustavne sodnike v prihodnjih dneh, še pred glasovanjem v DZ, ločeno predstavili javnosti.

Pahor je sicer danes z vodji poslanskih skupin opravil še en krog pogovorov, na katerem je tokrat preverjal podporo še četrtemu kandidatu za ustavnega sodnika, profesorju na pravni fakulteti v Mariboru Rajku Knezu. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po pogovoru pri Pahorju povedala, da predsednik republike ocenjuje, da bodo vsi štirje predlagani kandidati v DZ prejeli ustrezno, »čezkoalicijsko podporo«.

V večini poslanskih skupin so danes napovedali, da se bodo o podpori Knezu še pogovorili. Vsaj načelno podporo so mu že napovedali v SDS, zagotovo podporo pa v Desus. V SMC se bodo po besedah Kustec Lipicerjeve o podpori še pogovorili, so pa z njim že »intenzivno in uspešno sodelovali pri pripravi gradiva za vpis pravice do pitne vode v ustavo«.