Brexit prispel na bruseljsko zeleno mizo

Pogajalski proces je organiziran, šele z napredkom pri osnovnih vprašanjih se bo začelo urejanje prihodnjih odnosov.

Objavljeno
19. junij 2017 21.02
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj - Pogajanja o britanskem izstopu iz EU so se začela v sproščenem, kar pozitivnem razpoloženju med obema glavnima pogajalcema. Zunanji videz je varljiv, glede vsebine obe strani še trdo vztrajata pri svojih stališčih in brez prave volje za popuščanje.

»Naš cilj je jasen: naprej se moramo lotiti negotovosti, povzročenih z brexitom,« je povedal glavni evropski pogajalec Michel Barnier. To zadeva tako državljane kot uporabnike politik EU. Časa že tako ni veliko. Da bi ulovili dveletni rok iz 50. člena evropske pogodbe, ki okvirno ureja postopke ločitve in po katerem bi brexit moral biti izveden do 29. marca 2019, bi pogajanja morali skleniti do jeseni prihodnje leto. Nato bi dosežena rešitev šla v postopke sprejemanja na več ravneh. Na začetku so pogajalci vodili »pogovore o pogovorih« s ciljem čim bolje organizirati pogajalski proces.

Davis napovedal globoko in posebno partnerstvo z EU

Prvi britanski pogajalec, državni sekretar za brexit David Davis je v Bruslju napovedal, da bodo gradili »novo, globoko in posebno partnerstvo z EU«. Bruseljska stran je uspešno vztrajala, da bi morali najprej urediti tri glavna področja. Prvo je status državljanov EU27, ki živijo na Otoku, in Britancev v drugih članicah. Druga tema je finančna ločitev, ki bo gotovo povzročila lomljenje kopij. Tretje področje je vprašanja irske meje s Severno Irsko. Kakšen bo režim na meji, na primer za blago, bo odvisno od narave prihodnjega odnosa z EU.

Ustanovljene bodo tri pogajalske skupine - za državljane, finančno rešitev in druga ločitvena vprašanja. Irsko vprašanje bodo reševali na ravni najožjih sodelavcev obeh pogajalcev. Šele ko bo evropski svet ocenil, da je bil pri vseh treh najpomembnejših vprašanjih narejen dovolj velik napredek, se bo lahko začelo razpravljati o prihodnjih trgovinskih in drugih odnosih. Težava je, da v Združenem kraljestvu še niso pojasnili, kako si sploh predstavljajo brexit, in po zadnjih volitvah je zmešnjava še večja. Davis je pojasnil, da se okoliščine niso spremenile - odhajajo tako z notranjega trga kot iz carinske unije.

Barnier: Delamo z Združenim kraljestvom in ne proti njemu

»Želimo urejen potek brexita,« je povedal Barnier. V prvi fazi pogajanj naj bi vsak mesec do oktobra potekal en tedenski krog pogajanj, v vmesnem času bi strani pripravljali svoje predloge. Oba sta napovedala transparentnost pogajalskega procesa, ki da je ne bo mogoče primerjati z ničemer drugim. Tudi usklajevali naj bi javne nastope. Barnier je napovedal, da ne bodo sovražni do druge strani: »Delamo z Združenim kraljestvom in ne proti njemu.« Opozoril pa je, da London zapušča EU, in ne nasprotno; vsaka stran bo morala sprejeti odgovornost za posledice.

Barnier in Davis, ki se sicer že dolgo poznata, po referendumu o brexitu sta se srečala le enkrat, sta poskušala svojo misijo predstaviti s citati velikih evropskih voditeljev. Barnier je citiral enega od očetov evropske integracije Jeana Monneta. Ko so ga vprašali, ali je optimist ali optimist, je odgovoril. »Ne eno ne drugo. Sem odločen.« Davis pa si je izbral nekdanjega premiera Winstona Churchilla: »Pesimist vidi težavo v vsaki priložnosti, optimist vidi priložnost v vsaki težavi.« Samega sebe je razglasil za - odločnega optimista.