Rekordno kratki ministrski mandati

Ministrsko funkcijo je najmanj časa doslej opravljal nekdanji član LDS Janez Kopač, sledi Jože P. Damijan.

Objavljeno
22. marec 2013 19.18
Posodobljeno
22. marec 2013 20.00
Maher
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Če Igor Maher (DL) ne bo prepričal predsednice vlade Alenke Bratušek (PS) in šefa svoje stranke Gregorja Viranta in se bo v kratkem umaknil s položaja ministra za infrastrukturo, bo s tem postal lastnik nezavidljivega rekorda. Postal bo minister z najkrajšim mandatom v zgodovini slovenskega parlamentarizma.

Ministrsko funkcijo je najmanj časa doslej opravljal nekdanji član LDS Janez Kopač. V prvi vladi Janeza Drnovška (LDS) leta 1992 je bil finančni minister vsega slabe tri tedne oziroma 27 dni, preden se je umaknil. Pri tem se je Kopač nekaj let pozneje kot minister za okolje, prostor in energijo - torej današnji minister za infrastrukturo - branil podobnih očitkov o črni gradnji kot zdaj Maher. Gradnja hiše v Vižmarjah mimo gradbene dokumentacije in zazidalnega načrta pa tedaj ni bila usodna za njegovo ministrovanje.

Drugi najkrajši mandat doslej je v času prve vlade Janeza Janše opravljal ekonomist Jože P. Damijan. Minister brez resorja, pristojen za izvajanje gospodarskih in socialnih reform, je postal februarja 2005, odstopil pa 97 dni pozneje, menda predvsem zaradi nesoglasij s takratnim ministrom za finance Andrejem Bajukom (NSi). Damijanovo mesto je do konca mandata vlade prevzel Žiga Turk (SDS).

Nekoliko dlje je kot ministrica zdržala Duša Trobec Bučan (Desus). Ministrica brez resorja, odgovorna za lokalno samoupravo in regionalni razvoj v času vlade Boruta Pahorja (SD), je bila natančno sto dni. Odstopila je zaradi notranjih sporov s svojimi podrejenimi, ki so jih po pisanju medijev povzročili predvsem različni pogledi na domnevne nepravilnosti pri zagotavljanju 9,4 milijona evrov evropskih sredstev za športni park v ljubljanskih Stožicah, potožila pa je tudi nad »premalo podpore takratnega predsednika vlade«.

Omeniti kaže še ministrovanje Jožefa Jeraja, ki je v začetku devetdesetih dvakrat za kratek čas vodil ministrstvo za trgovino. Najprej je v vladi Lojzeta Peterleta (Demos) ministroval 92 dni, po izglasovani konstruktivni nezaupnici pa 132 dni še v prvi vladi Janeza Drnovška.