Ronny Abraham je novi arbiter

Vlada je danes za novega člana arbitražnega sodišča imenovala predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama.

Objavljeno
27. julij 2015 22.10
Posodobljeno
28. julij 2015 06.00
Miro Cerar je na novinarski konferenci odgovarjal na vprašanja. Ljubljana, 11, 03, 2015
Barbara Hočevar, Peter Jančič, Š. P., Delo.si; STA
Barbara Hočevar, Peter Jančič, Š. P., Delo.si; STA

Ljubljana − Vlada je danes za novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, imenovala predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama.

Po Cerarjevih besedah so s tem izpolnili svojo zavezo in odstranili vse ovire, da lahko arbitražno sodišče deluje nemoteno naprej.

Cerar pričakuje, da bo arbitražno sodišče še naprej delovalo neodvisno in nepristransko, opravilo svojo nalogo ter sprejelo dokončno odločitev.

Francoz Ronny Abraham, rojen leta 1951 v Kairu, je v ICJ nasledil svojega sonarodnjaka, zdaj predsednika arbitražnega sodišča, ki odloča o slovensko-hrvaški meji, Gilberta Guillauma.

Predsednik ICJ je od februarja letos. V preteklosti je pred več mednarodnimi oziroma evropskimi sodišči zastopal Francijo.

Kandidata za slovenskega nacionalnega arbitra je po odstopu Jerneja Sekolca − zaradi dolgotrajnega postopka, ki ga predvideva zakon o predlaganju kandidatov za sodnike mednarodnih sodišč − imenovala vlada.

Stranke vladne koalicije so se pred začetkom sestanka sestale tudi ločeno in na srečanje prišle poenotene glede imena enega kandidata. Večina opozicijskih strank se je že vnaprej odločila, da svojega kandidata ne bo predlagala.

Stranke so imele do včeraj popoldne čas, da pošljejo svoje predloge, o katerih so se s predsednikom vlade pogovarjali danes. Arbitražno sodišče je sicer Sloveniji naložilo, naj svoj predlog za nacionalnega arbitra posreduje do konca prihodnjega tedna.

O konkretnih imenih stranke včeraj še skrivnostne

Kot možna kandidata sta se najpogosteje omenjala ustavni sodnik dr. Ernest Petrič in pravnik dr. Borut Bohte, vendar sta bila oba že člana slovenske skupine mednarodnih pravnih strokovnjakov za reševanje mejnega spora s pomočjo tretjega, kar je seveda ovira za sodelovanje v tribunalu.

Vsak pravnik, ki je kadarkoli napisal kak članek ali dal mnenje oziroma imel predavanje o tej temi, načeloma ne bi smel kandidirati, saj mora biti arbiter neodvisen in nepristranski, njegova pozicija mora biti povsem neprejudicirana. Prav zato je bilo okrog slovenkih strokovnjakov toliko pomislekov, ali sploh kdo ustreza vsem zahtevanim merilom.

Primeren za to funkcijo je namreč nekdo, ki je mednarodni pravnik, specialist za mejna vprašanja, in to z mednarodnim ugledom. Zato je bilo predloge, naj se imenuje tujec z ugledom, ki bi zagotavljal, da bodo upoštevane pozicije, ki jih je predstavila Slovenija, slišati že včeraj.

Erjavec kratko pri Cerarju

»Bil je kratek pogovor, posvečen le postopku izbiranja arbitra,« so v kabinetu Mira Cerarja včeraj potrdili, da se je premier po štirih dneh od objave prisluškovanj slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu in predstavnici države Simoni Drenik kratko sestal z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem. O zaupanju ministru ali celo ponudbi odstopa ni bilo govora, so pojasnili v kabinetu.

Da se bo pogovoril tudi z Erjavcem, je prejšnji teden v intervjuju za Delo napovedal predsednik DZ Milan Brglez. Od takrat sta se Brglez in Erjavec srečala le na hodniku, pogovor bo najbrž šele po imenovanju arbitra.

»Odsotnost« Erjavca je včeraj začudila opozicijskega prvaka Janeza Janšo. »V času našega mandata, ko ni bilo kakšnih večjih kriz, so morali vsi ministri tudi poleti, ko je šlo za dopuste, biti dosegljivi in v dveh urah v Ljubljani na seji vlade. V tem konkretnem primeru se je zunanjega ministra čakalo štiri dni, pa je šlo za krizno situacijo,« je opozoril predsednik SDS Janša in dodal, da »če bo zunanji minister ostal, to pomeni, da ga je predsednik vlade pokril in da sam prevzema odgovornost«.

Hrvaška je medtem napovedala, da bo zaradi dogajanja odstopila od arbitražnega sporazuma. Izredna seja hrvaškega sabora, na kateri bodo razpravljali o ustreznem vladnem predlogu, je sklicana za sredo in četrtek.

Milanovićev »Ne« Cerarju

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes sicer odgovoril na ponedeljkovo pismo predsednika slovenske vlade Mira Cerarja v zvezi z arbitražno afero. Med drugim je poudaril, da »arbitražnega postopka ni mogoče nadaljevati ne v obstoječi niti v podobni obliki«.

Kot so danes sporočili iz Banskih dvorov, je Milanović ugotovil, da »sta verodostojnost in integriteta arbitražnega postopka v celoti ogroženi«. Zato na Hrvaškem menijo, da arbitražnega postopka ni možno nadaljevati.

Hrvaški premier je izpostavil, da si bo Hrvaška še naprej prizadevala za iskanje rešitev pri določanju mejne črte s Slovenijo na kopnem in morju v skladu z mednarodnim pravom. Dodal je, da je kljub incidentu v arbitražnem postopku potrebno nadaljevati z razvojem dobrososedskih odnosov dveh držav, ki sta zaveznici v Natu in partnerici v EU.

Premier Cerar je hrvaškega kolega v ponedeljkovem pismu opozoril, da je izvedba arbitražnega postopka edina pot za pravično rešitev vprašanja o meji in temelj nadaljnjih dobrih sosedskih odnosov.

Ob tem je v pismu Milanovića spomnil, da arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško vsebuje ustrezne mehanizme za nadaljevanje postopka ter da sta oba vpletena v prisluhe, slovenski sodnik na arbitražnem sodišču Jernej Sekolec in slovenska agentka na sodišču Haagu Simona Drenik medtem že odstopila.