Rošade: Radič novi poslanec SMC, sedež se maje Križaniču

Dušan Radič namesto Klavdije Markež, ki je bila izvoljena za ministrico. Nadomestni sedež se maje Francu Križaniču.

Objavljeno
31. marec 2015 21.42
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Dušana Radiča (SMC) je državni zbor potrdil za nadomestnega poslanca. Radič je zasedel sedež Klavdije Markež (SMC), ki je bila izvoljena za ministrico za izobraževanje, znanost in šport po odstopu Stanke Setnikar Cankar.

Radiča je v okraju Murska Sobota lani volilo 30,44 odstotka volivcev, s čimer je krepko zaostal za Markeževo, za katero je bilo na Ptuju 34,84 odstotka volivcev. Če Markeževa v prihodnosti odstopi kot ministrica ali jo zbor razreši, bo Radič, ker je le nadomestni poslanec, takoj izgubil sedež v zboru.

Skoraj pred vrati Križanič

Blizu takšne izgube sedeža je v teh dneh že nekdanji finančni minister Franc Križanič (SD), ki v DZ nadomešča obrambnega ministra Janka Vebra. Križanič je imel precej sreče, da je lani postal poslanec, saj na volitvah ni dosegel drugega rezultata v enoti. Vebru, ki ga je v Kočevju volilo 17,52 odstotka volivcev, je sledila Anja Kopač Mrak s skromnega 6,37 odstotka. A ker je bila tudi Mrakova izvoljena za ministrico, je poslanec postal Križanič, ki je s 5,39 odstotka za en sam glas volivca prehitel Jerneja Pikala.

Razlog, da je ob predlogu premiera Mira Cerarja parlamentu, naj odstavi Vebra, v SD te dni zelo vroče, je najbrž tudi to, ker je Veber med vsemi kandidati SD lani dosegel daleč najboljši rezultat v okraju; enako kot v SMC Miro Cerar ali v SDS Janez Janša.

Še Bačičeva in Katičeva

Drugi med kandidati SD je bil v okraju Laško Matjaž Han s 16,97 odstotka, tik za njim pa Dejan Židan v Murski Soboti. Morebitna odločitev SD, da bi zaradi odstavitve Vebra izstopili iz koalicije, bi povzročila dodatne zamenjave v zboru. Po Križaniču bi sedež izgubila še Marija Bačič, ki v zboru nadomešča Dejana Židana, ob položaj koalicijske podpredsednice zbora pa bi bila, če iz koalicije izstopijo, še Andreja Katič.