Ruska visoka politika na Vršiču

Ruski premier Dmitrij Medvedjev se bo srečal s tremi predsedniki in gospodarstveniki.

Objavljeno
24. julij 2015 20.46
EUROZONE-CYPRUS/RUSSIA
Polona Frelih, zunanja politika
Polona Frelih, zunanja politika

Ljubljana – Predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev bo nocoj pripotoval na dvodnevni delovni obisk v Slovenijo, kar bo tudi njegov prvi obisk v državi članici Evropske unije po ohladitvi odnosov med Rusijo ter EU in ZDA.

Zadnje so po trditvah neimenovanega evropskega diplomata poskušale doseči, da obiska ne bi bilo. Medvedjev v Slovenijo prihaja predvsem zaradi prizadevanj društva Slovenija-Rusija, ki pod vodstvom Saše Geržine pripravlja tradicionalno nedeljsko slovesnost pri ruski kapelici pod Vršičem.

Njegove politične dimenzije ni mogoče prezreti. Z gostiteljem, predsednikom slovenske vlade Mirom Cerarjem se bo Medvedjev srečal v ponedeljek. V vili Podrožnik ga bo sprejel predsednik državnega zbora Milan Brglez, že v nedeljo pa bo na Bledu večerjal s predsednikom Borutom Pahorjem. V ruski delegaciji so poleg premiera tudi dva ministra in dva namestnika ministra, ker bo med obiskom podpisanih več dvostranskih sporazumov o sodelovanju v kulturi, izobraževanju, znanosti, zdravstvu in pravosodju.

Glavni cilj obiska je izboljšati gospodarske odnose, saj je bila blagovna menjava med državama letos povprečno nižja za 30 odstotkov, je povedal zunanji minister Karl Erjavec. Medvedjev se bo udeležil tudi srečanja Slovensko-ruskega poslovnega sveta, ki mu predseduje Janez Škrabec. 

V Sobotni prilogi objavljamo intervju z Dmitrijem Medvedjevom.