SD, DL in Desus o zapletu s Stepišnikom: Bratuškova mora ukrepati

V SD si želijo koalicijskega iskanja rešitev, v Desusu pa odstopa ministra

Objavljeno
19. november 2013 15.21
STANKO STEPIŠNIK
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Kritike gospodarskega ministra Stanka Stepišnika po novici, da se bo Emo Orodjarna prijavila na Spiritov razpis, ne pojenjajo. V SD opozarjajo, da gre že za drug tovrstni zdrs v mandatu te vlade, zato si želijo koalicijskega iskanja rešitev, v DL upajo, da bo premierka Alenka Bratušek udarila po mizi, v Desusu pa, da bo Stepišnik odstopil.

Prvak SD Igor Lukšič je danes opozoril, da si je aktualna koalicija za cilj zastavila visoke kriterije za delovanje ministrov in poslancev, a je na »drsalnici« zdrsnila že dvakrat - pred primerom Stepišnik se je namreč zgodil še primer imenovanja nekdanjega državnega sekretarja Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper. Oba sta člana PS, je pristavil.

Od premierke Alenke Bratušek v tej luči pričakuje, da »začne vleči poteze«. »Tisti, ki gre dvakrat na led ... v politiki to ni samo moralna kvalifikacija, težava, ampak velika napaka,« je ocenil. V tej luči zgolj pogovor predsednice vlade z ministrom po njegovi oceni ne bo dovolj, temveč bi bilo treba rešitve za tovrstne zaplete iskati na ravni koalicije.

»Nekateri ne razumejo, da je politika prostor, kjer se koncentrira zaupanje ljudi. Če ključni ljudje delajo na tem, da sejejo nezaupanje, potem ni šans, da bo imela cela vlada zaupanje ljudi. To bomo postavili na dnevni red,« je še poudaril Lukšič.

»Vsakdo se mora odločiti, ali bo minister za gospodarstvo ali bo prejemal subvencije ministrstva. To dvoje skupaj ne gre. Ne glede na to, ali to zakonodaja dopušča. Če to dopušča, je pomanjkljiva,« je bil oster tudi predsednik DL Gregor Virant.

Prepričan je, da se zgodba vleče predolgo, zato upa, da bo predsednica vlade "udarila po mizi in naredila red" oz. se s Stepišnikom čim prej pogovorila in to uredila.

Na vprašanje, ali bi moral Stepišnik odstopiti, je Virant odgovoril, da to prepušča Bratuškovi. Je pa po njegovem mnenju nesprejemljivo, da ohrani funkcijo in prejema subvencijo ministrstva za gospodarstvo.

Posredno sodelovanje ministra za gospodarstvo v razpisih ministrstva za gospodarstvo je kot neokusno označil tudi prvi mož Desusa Karl Erjavec. Strinja se, da mora premierka s Stepišnikom, ki bo »pod takšnim pritiskom javnosti težko nadaljeval svoje delo«, opraviti pogovor in ukrepati.

Erjavec pa je hkrati menil, da bi Stepišnik »najbolje storil, če bi odstopil«. Na vprašanje, ali tega ne bodo zahtevali kot koalicijski partnerji, je odgovoril, da je treba pustiti čas, da »predsednica opravi, kar mora opraviti«. »Nenazadnje je njena odgovornost, koga ima v vladni ekipi. Tudi, če ne bo ukrepala, bo njena odgovornost s strani javnosti toliko močnejša,« je dodal.

Interpelacije zoper Stepišnika ne pričakuje, saj bo minister po njegovi oceni prej sam sprejel odločitev. »Prvič se je že lahko zgodilo, da je podjetje, katerega solastnik je, kandidiralo na razpisih. A da se to drugič zgodi, ni več naključje,« je sklenil.

Družba Emo Orodjarna, v kateri ima Stepišnik posredno petodstotni delež, je že bila med uspešnimi kandidati za sofinanciranje prek javnega razpisa za spodbujanje tehnološko razvojnih projektov v letih 2013 in 2014. Družba bo v dveh letih na podlagi tega razpisa prejela skupno 348.500 evrov. Čeprav se je minister iz postopkov odločanja o dodelitvi sredstev izločil, je to sprožilo številna negodovanja.

V ponedeljek pa je v javnosti zaokrožilo, da se namerava podjetje že v drugo potegovati za sredstva, ki jih podeljuje ministrstvo oz. njegova Javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit). Ta bo za mikro, mala, srednja in velika podjetja med leti 2013 in 2015 namenila 30 milijonov evrov za spodbujanje razvoja novih produktov.