SD in Solidarnost skupaj na volitve

SD in ZaAB se pred volitvami ne bosta povezovali, po volitvah možnosti sodelovanja odprte.

Objavljeno
12. junij 2014 17.34
Dejan Židan minister za kmetijstvo 23.12.2013 Ljubljana Slovenija
Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika
Pi. K., Delo.si, An. B., notranja politika

Ljubljana - Socialni demokrati (SD) in zunajparlamentarna stranka Solidarnost sta se dogovorili, da bosta oblikovali skupno listo za nastop na predčasnih volitvah 13. julija. Solidarnost bo na listi imela 12 mest od skupno 88.

Kot sta pojasnila predsednik SD Dejan Židan ter predstavnik Solidarnosti Damjan Mandelc so pogovori o sodelovanju potekali že dlje časa, uradni sporazum in programska izhodišča pa so bila podpisana danes. Dejala sta, da rezultate evropskih volitve v strankah interpretirajo tako, da so volivci želijo povezovanja.

Mandelc je dejal, da Solidarnost ostaja stranka z lastnim programom, a menijo, da bodo svoja programska izhodišča s povezovanjem lažje uveljavili.

Njihov program sicer še vedno temelji na antineoliberalni politiki, sicer pa so programska izhodišča stranke tudi boj proti korupciji, prečiščenje politike, kakovostna sistema javnega zdravstva in šolstva ter uspešna ekonomija, ki je temelj nacionalne suverenosti, je dejal Mandelc.

Dejan Židan se je danes po seji vlade sestal tudi z vodjo ZaAB Alenko Bratušek in ugotovila, da pred volitvami stranki ne bosta mogli sodelovati, saj, kot je Židan, SD spada pod socialdemokratski blok, stranko Bratuškove in tudi še nekatere druge pa razume bolj kot liberalne stranke. Glede sodelovanja po volitvah pa so po njegovih besedah možnosti odprte.

SD je pretekli teden že sklenila predvolilno zavezništvo z upokojensko stranko Desus, s katero bosta po volitvah predlagali skupnega mandatarja. Kandidata za mandatarja bosta oba predsednika strank, na koncu pa bo nominiran tisti, čigar stranka bo dobila več poslancev.