Anketa Dela: SD po več kot treh letih v vodstvu

Po dveh letih se je z vrha lestvice poslovila SDS.

Objavljeno
08. oktober 2017 21.58
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Stranka SD je v raziskavah javnega mnenja nazadnje vodila ob vstopu v leto 2014, nato je zaostajala ali za SMC ali za SDS. Dobrega pol leta pred parlamentarnimi volitvami prevzema vodstvo. Vprašanje pa je, ali gre za trend ali le za trenutni skok.

Spremembe v razpoloženju in izbiri volilnega telesa so verjetno posledica prepleta dejavnikov, ki so zaznamovali zadnji mesec, predvsem začetek predsedniške kampanje in referendum o gradnji drugega tira. Zdi se, da je oba dogodka najbolje izkoristila prav SD, saj podpira predsedniškega kandidata Boruta Pahorja, zato bi nekaj njegove popularnosti lahko bila deležna tudi stranka, ki jo je vodil 15 let, vse do leta 2012. Drugi dejavnik je referendum, ki ga je dobila vlada, SD in SMC pa sta se zelo angažirali. Veliki poraženec političnih kalkulacij v zadnjem obdobju je očitno SDS in njen predsednik Janez Janša, z neuspešno španovijo z Vilijem Kovačičem.

Ali je vzpon SD zgolj nihljaj navzgor, bodo pokazali prihodnji meseci, a ker je le še dobrega pol leta do parlamentarnih volitev, se bodo politične stranke še kako trudile za spremembe na vrhu.

Po dveh letih se je SDS poslovila z vrha lestvice

Največja opozicijska stranka SDS je vrh barometra zavzela pred dvema letoma, oktobra leta 2015, in vse od takrat tam tudi ostala. Po 24 mesecih je prestol zdaj prevzela SD s 16,4 odstotka podpore oziroma dobrimi štirimi odstotki boljšim rezultatom kot pred mesecem dni. Za približno toliko je nižja podpora SDS, ki se je s 15 odstotki vrnila na raven enoletnega povprečja. Rezultat podpore je bil septembra tako očitno anomalija, ne trend. Ali skok SD navzgor pomeni trend rasti podpore stranki, bo jasno šele v prihodnjih mesecih.

SMC se je utrdila na tretjem mestu, kar je tudi njen najboljši rezultat v zadnjem letu. Na četrtem mestu je NSi. Levica je padla na peto mesto z enim slabših rezultatov v zadnjem letu. Na šestem mestu je Desus, ki je nekoliko izboljšal rezultat. Približno četrtina volilnega telesa še ne ve, koga bi volila, ne bi volila nobene stranke ali pa bi volila katero drugo stranko. Zunajparlamentarne stranke so se v tokratnem barometru odrezale slabo.

Po drugi strani je vlada dobila eno višjih ocen v zadnjem letu, saj jo prvič letos pozitivno ocenjuje več kot petina anketiranih, odstotek negativnih ocen pa je prvič padel pod 40 odstotkov anketiranih.


 

Tudi v tokratnem barometru je Marjan Šarec zasedel drugo mesto, a z nekoliko nižjo oceno, opazno pa jo je izboljšal Borut Pahor in prepričljivo ohranil prvo mesto. Po ocenah z vidika predsedniške kampanje se je Pahor v zadnjem mesecu bolje odrezal kot Šarec. Visok skok navzgor je zabeležil Miro Cerar in se z dna lestvice zavihtel na sredino. Z barometra se poslavljata Matjaž Hanžek in Alenka Bratušek, nanjo pa se vračata Janez Janša in Zmago Jelinčič.