SD za slovenski Kukuriku, toda s kom?

Solidarnost dvomi v resnost pubude. Šoltes: V SD popušča alergija na nove stranke. IDS: Program SD je neoliberalen.

Objavljeno
16. maj 2014 12.05
Posodobljeno
16. maj 2014 12.05
SD
An. B., T. S., notranja politika, Ti. K. Ni. Č., Delo.si
An. B., T. S., notranja politika, Ti. K. Ni. Č., Delo.si

Ljubljana − Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je na tiskovni konferenci po včerajšnjem sestanku predsedstva stranke komentiral aktulano politično dogajanje in nastajanje novonastajajočih strank na levici.

Predlagal je, da bi se novonastajajoče, programsko sorodne stranke začele po volitvah v evropski parlament pogovarjat s SD o njihovem sodelovanju.

Trenutno z zelo podobnim političnim programom v slovenskem prostoru obstaja več strank, med njimi Solidarnost, TRS (Trajnostni razvoj Slovenije), DSD (Demokratična stranka dela) in Iniciativa za demokratični socializem (IDS).
Vse so sicer do politike Igorja Lukšiča, predsednika SD, izredno kritične.

Han za zdaj še ne govori o predvolilni koaliciji, pogovori pa bodo po njegovem mnenju stekli po evropskih volitvah, ko bo »levica verjetno ugotovila, da razbita ni dovolj močna«. Natančna oblika sodelovanja torej še ni definirana, iz Hanovih besed pa je mogoče sklepati, da bodo v SD predlagali pedvolilno koalicijo, kot so jo s Kukuriku na Hrvaškem. O tem smo prvi poročali v današnjem Delu.

Doslej je bil predsednik Lukšič do nastajajočih strank izjemno kritičen. Ob napovedi, da bodo nastopile na evropskih volitvah je namreč dejal: »Nove stranke, ki nastajajo, bodo pred volitvami gotovo skočile v neko koalicijo z naslovom 'Zares verjamem v solidarnost' in verjetno bodo zbrale le nekaj več kot za sladkorni trs glasov.«

Han pa je danes povedal, da so se okoliščine spremenile: »Takrat smo imeli trdno vlado in koalicijo, ki so jo nekateri poskušali zrahljati, zdaj pa je pred nami nov moment, predčasne volitve.«

Dotaknil se je tudi štirinajstdnevnega roka, ki je začel teči danes, v katerem lahko kandidata za predsednika vlade predlagajo poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Ocenil je, »da je politični potencial tega mandata izčrpan, česar nekateri očitno nočejo videti«.

Predčasne volitve so zanj edina možna rešitev, pri čemer »datum volitev ne sme biti predmet špekulacij in subjektivnih ocen poslancev«. Zato, kot zatrjuje Han, poslanci SD ne bodo sodelovali pri »stranpoteh do predčasnih volitev«.