SDS za spremembo ustave: dvokrožni večinski volilni sistem

V SDS menijo, da bi se s spremembami volilnega sistema vzpostavila trdna vlada in močna opozicija.

Objavljeno
05. november 2013 17.30
P. J., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
P. J., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - 26 poslancev opozicijske SDS je v državnem zboru sprožilo postopek za spremembo ustave, ki bi določala, da bi 88 poslancev volili po dvokrožnem volilnem sistemu.

V predlogu se sklicujejo na rezultat referenduma leta 1996, ko je največ volivcev glasovala za tak sistem volitev, ki je po oceni SDS preprost in za volivce razumljiv. Omogočil bi oblikovanje trdnih in stabilnih vlad, ki bi lahko ukrepale, da bi bilo mogoče izpeljati razvojne ukrepe.

V SDS so še prepričani, da bi s spremenjenim volilnim sistemom vzpostavili politično stabilnost in začeli z reševanjem krize v Sloveniji.

Pred poslanci sta ob tem postopku še dva predloga sprememb volilnega sistema. Najprej bodo poslanci odločali o spremembi volilne ureditve, ki jo je prvi podpisal Jani Möderndorfer (PS), da bi ukinili okraje, v enotah pa volivcu omogočili izbiro med kandidati stranke, ki ji je namenili glas.

Zveza društev upokojencev pa je predlagala kombiniran sistem, ko bi polovico poslancev volili po večinskem, polovico pa po sorazmernostnem sitemu. Za zdaj nobeden od predlagateljev nima dvotretjinske večine, ki je nujna za spremembo ustave in volilnega zakona.

Na mizi tudi spremembe volilnega sistema

Da je tema spremembe volilnega sistema aktualna, je oktobra napovedal že predsednik države Borut Pahor, ki je na skupni sestanek povabil predsednike vseh parlamentarnih strank. Sestali se bodo konec novembra; prvič v tej zasedbi po devetih mesecih.

Predlog sprememb volilnega zakona predvideva: ukinitev volilnih okrajev, absolutni obvezni preferenčni glas, noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 40 odstotki, enokrožni večinski volilni sistem za predstavnika narodnosti, uvedba pogojne glasovnice.