Delavci migranti brez potrebnih podpisov za razpis referendumov

Za vložitev zahteve so potrebovali najmanj 40.000 podpisov volivcev, a so jih do danes uspeli zbrati manj kot tisoč.

Objavljeno
04. oktober 2016 18.11
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Ljubljana - Sindikatu delavcev migrantov Slovenije se v sredo izteka petintridesetdnevni rok za zbiranje podpisov volivcev pod zahtevo za razpis referendumov o noveli zakona o dedovanju ter zakonu o ugotavljanju katastrskega dohodka. A jim je do danes uspelo zbrati manj kot tisoč podpisov od zahtevanih 40.000, so za Slovensko tiskovno konferenco povedali v sindikatu.

»Tega, da nismo zbrali dovolj podpisov, ne jemljemo kot poraz, saj je bil naš namen vzpodbuditi malega človeka, da bi se začel s pravnimi sredstvi boriti za svoje pravice proti političnim lobijem, ki vedno jemljejo malemu človeku,« je dejal predsednik sindikata Martin Ivec.

V sindikatu so se po njegovih besedah lotili zbiranja podpisov izključno zato, ker sta »zakona slaba, zato so dali državljanom možnost odločitve proti zakonu z oddajo podpisa«. Pobuda za zbiranje podpisov je bil namreč poziv državljanom, da se aktivno vključijo v politično življenje, in da o svojih zadevah odločajo sami, je dodal Ivec.

V sindikatu sicer še vedno menijo, da zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka ni dober, saj predvideva povišano obremenitev predvsem za majhne in srednje velike kmete. Podobno je z novelo zakona o dedovanju, saj se država preko njega loteva finančno najšibkejših ljudi, so prepričani.

Pobudi za zbiranje podpisov volivcev za razpis dveh zakonodajnih referendumov o noveli zakona o dedovanju ter zakonu o ugotavljanju katastrskega dohodka, so delavci migranti vložili sredi julija. Predsednik DZ Milan Brglez je v nasprotju s prejšnjimi pobudami sindikata tokrat določil rok za zbiranje podpisov, ki je začel teči 1. septembra. Za vložitev zahteve so potrebovali najmanj 40.000 podpisov volivcev.

Delavci migranti so sicer pred omenjenima vložili še šest pobud za razpis zakonodajnega referenduma, a se je Brglez takrat odločil, da roka za zbiranje podpisov ne bo določil, saj je šlo po njegovem mnenju za zlorabo instituta referenduma. Temu je pritrdilo tudi ustavno sodišče, na katerega so se obrnili v sindikatu.