Slovenija ne bo pristopila k pogodbi o prepovedi jedrskega orožja ZN

Pogodbo je podpisalo več kot 50 držav, vendar med njimi ni članic zveze Nato in jedrskih držav.

Objavljeno
20. september 2017 14.28
jer cerar
A. S. H., STA, K. M.
A. S. H., STA, K. M.
New York − V obdobju splošne razprave svetovnih voditeljev ob začetku 72. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov so na sedežu ZN v New Yorku pripravljene za podpis tudi številne mednarodne pogodbe. Med njimi je tudi julija sprejeta pogodba o prepovedi jedrskega orožja, ki pa je Slovenija, kot je v torek povedal premier Miro Cerar, ne bo podpisala.

Pogodbo je julija v Generalni skupščini ZN potrdilo 122 držav, vendar med njimi ni bilo jedrskih držav in članic zveze Nato. Pogodba državam prepoveduje razvoj, testiranje, proizvodnjo, nakupe, skladiščenje in posedovanje jedrskega orožja in drugih eksplozivnih jedrskih naprav. Prepoveduje tudi uporabo tega orožja ali celo grožnje z njegovo uporabo. Jedrskim državam - ZDA, Rusiji, Kitajski, Veliki Britaniji, Franciji, Indiji, Pakistanu, Izraelu in Severni Koreji - pušča odprta vrata za pristop, seveda pa bi v tem primeru morale najprej prekiniti svoje oborožitvene programe in se pod nadzorom Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) znebiti jedrskih zalog.

A možnosti, da bi katera od njih to tudi naredila, praktično ni. Vse jedrske sile in tudi vse članice Nata, vključno s Slovenijo, so bojkotirale že pogajanja o pogodbi, ki so jih v Združenih narodih vodile Avstrija, Brazilija, Mehika, Južna Afrika in Nova Zelandija.

Kljub temu je generalni sekretar ZN Antonio Guterres danes ob uradnem odprtju nove pogodbe za podpis ocenil, da gre za pomemben mejnik. Kot je sicer priznal, bo za to, da se svet dejansko znebi 15.000 jedrskih bojnih glav, potrebnega še veliko dela. »Danes upravičeno praznujemo mejnik. Zdaj pa moramo nadaljevati po težki poti proti eliminaciji jedrskih arzenalov,« je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

»Junaški preživeli Hirošime in Nagasakija nas še naprej opominjajo na uničujoče humanitarne posledice jedrskega orožja,« je opozoril Guterres.

Pogodbo je danes podpisalo več kot 50 držav. Nobena med njimi nima jedrskega orožja, prav tako nobena ni članica Nata. Prvi jo je podpisal brazilski predsednik Michel Temer, sledili pa so mu predstavniki Južne Afrike, Indonezije, Malezije in Vatikana, poroča STA.

Cerar: Pogodba je nerealna

»Slovenija se je že prej pridružila zahtevam po jedrski razorožitvi - naša vlada to zelo podpira in to podpiram tudi sam. To je nekaj, kar ves čas zagovarjamo in tako bomo tudi nadaljevali,« je dejal Cerar.

A hkrati je dodal, da je ta pogodba »v določenih vsebinah preveč radikalna in nerealna«. »Mi si prizadevamo za odstranjevanje jedrskega orožja, za razorožitev jedrskih velesil, ker je to huda grožnja človeštvu. Slovenija bo na tej poti vztrajala, seveda pa moramo to delati premišljeno in ne z nekimi ad hoc akcijami, ki so vnaprej obsojene na neuspeh in kjer gre bolj za neko promocijo stališč,« je dejal premier.

            Preberite še:

            Cerar in Plenković se bosta sestala čez teden dni

Na vprašanje, zakaj je pogodba o prepovedi jedrskega orožja nerealna, je Cerar odgovoril, da če pri tem ne sodelujejo ključne države, ki so nosilke jedrskega oboroževanja, potem gre za simpatično pobudo, ki izzveni v prazno.

»Sem za to, da Slovenija še naprej podpira jedrsko razoroževanje, ampak na način, ki bo do tega postopoma tudi dejansko vodil. Ne pa na način, ki je pač mogoče populistično všečen, vendar ne more imeti nekih realnih posledic. Prav tako se moramo zavedati tudi svoje vloge v EU in Natu, v vseh zvezah, kjer moramo ravnati odgovorno in premišljeno,« je dejal premier.

Pri tem je opozoril, da ima na primer jedrsko orožje tudi Severna Koreja, in dokler ga ima in se mu ni pripravljena odreči, je težko pozivati druge države, da se mu odrečejo. »Mi smo proti vsakemu jedrskemu orožju. To je dolgoročni cilj, ampak ali ga bomo dosegli v času naše generacije, ne vem. Ne smemo pa od tega cilja odstopiti,« je še dejal slovenski premier.

Stranka Levica je sicer ravno v torek Cerarjevo vlado pozvala, naj Slovenija pristopi k pogodbi o prepovedi jedrskega orožja. Argumente, zakaj Slovenija tega ne stori, o katerih je govoril tudi Cerar, pa so v stranki označili za nesprejemljive. Menijo, da bi Slovenija s pristopom k tej pogodbi mednarodni javnosti sporočila, da sama ravna tako, kot pričakuje od drugih držav, in da ne bo dovolila namestitve ali uporabe jedrskega orožja na svojem ozemlju ali v svojem imenu.