SMC: zatišje in pričakovanje nevihte

Brglez se ne bo umaknil s položaja podpredsednika SMC. Na Cerarja vplivajo zunanji svetovalci.

Objavljeno
06. februar 2017 18.34
Novinarska konferenca poslanske skupine SMC v podporo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc v Ljubljani, 17. oktober 2016 [SMC,Ljubljana,motivi]
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Kako se bo razpletla kriza v SMC, še ni jasno. Po vseh dosegljivih informacijah je najverjetnejši datum srečanja Mira Cerarja in Milana Brgleza v sredo, vendar datum včeraj še ni bil dogovorjen.

Razpoloženje v stranki SMC ni najboljše, ljudje so zaskrbljeni, pojasnjujejo viri iz stranke, pri večini, s katerimi smo govorili, pa prevladuje prepričanje, da se bosta predsednik Miro Cerar in podpredsednik stranke Milan Brglez sestala čim prej in zgladila nesoglasja.

Kot je znano, je Cerar na srečanju ožjega vrha stranke minuli ponedeljek presenetil večino udeležencev z izjavo, da je Milan Brglez z nasprotovanjem zakonu o tujcih prekoračil Rubikon, da je zato najprimerneje, da odstopi kot podpredsednik stranke, ker da Cerar leto in pol pred volitvami potrebuje za seboj poenoteno stranko.

Začudenje je bilo toliko večje, ker je Cerar po glasovanju v državnem zboru ob koncu tedna razlagal, da štirje glasovi SMC proti zakonu (med njimi glas Milana Brgleza) niso nobena težava, saj je SMC tolerantna in demokratična stranka. Torej da v SMC ni razkola. V ponedeljek, 30. januarja, pa se je zgodil preobrat.

Tekmovanje v priljubljenosti

Kaj se je zgodilo vmes, ni najbolj jasno. Številni sogovorniki pripisujejo spremembo Cerarjevega stališča prišepetovalcem z agencije Arih in priporočilom izraelskega političnega PR-guruja Eisina Asafa. Da je SMC najela strokovno pomoč za politično svetovanje, smo v Delu poročali pred dvema mesecema, ključno pa je to, da Cerarja poskušajo prikazati kot odločnega voditelja, ki ve, kaj počne. V ta sklop priporočil naj bi šli tudi namigi, da predstavlja Brglez največjo notranjo grožnjo Cerarju. Da je Brglez v očeh javnosti bolj priljubljen od Cerarja, potrjuje tudi barometer priljubljenosti politikov, ki ga objavljamo vsak prvi ponedeljek v mesecu. Iz povprečja srednjih ocen za zadnji dve leti lahko potegnemo naslednji sklep: leta 2015 je bil Cerar oblj priljubljen, saj je bila njegova povprečna srednja ocena 3,07, Brglezova pa 2,87. Leta 2016 je Cerarjeva priljubljenost strmoglavila proti sredini lestvice, Brglezova pa je naraščala. Ta je lani dobil povprečno srednjo oceno 2,88, Cerar pa le še 2,72.

Po naših informacijah Brglez na predvidenem srečanju s Cerarjem ne bo popuščal in se ne namerava umakniti s funkcije podpredsednika SMC, ker je prepričan, da s svojim ravnanjem ni kršil programa stranke. Na drugi strani je razumeti, da niti Cerar ne namerava popustiti in bo vztrajal pri odstopu Brgleza. Če bo treba, menda namerava sprožiti celo njegovo razrešitev. V tem primeru jim niti višje sile ne morejo več pomagati, menijo dobro obveščeni krogi v SMC.