Socialni demokrati iščejo novo vsebino za volitve

Slovenski Socialni demokrati med socialdemokracijo Britanca Jeremyja Corbyna, Nemca Martina Schulza in Američana Bernieja Sandersa.

Objavljeno
14. julij 2017 19.41
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Socialni demokrati izvajajo anketo med funkcionarji stranke od državne do lokalne ravni, kakšno socialnodemokracijo si predstavljajo in kaj naj ponudi volivcem na prihodnjih volitvah. Gre za nadgradnjo temeljev v volilnem letu, pravi vodja skupine za pripravo programa Patrick Vlačič.

Šok po volitvah 2014 je bil za stranko SD precejšen. Šest mandatov je bilo za stranko s tradicijo in široko volilno bazo odločno premalo, negotovost pa se je nadaljevala tudi po vstopu v koalicijo s SMC in Desusom, kjer funkcionira kot najmanjši, v primeru večjega konflikta tudi nepotreben člen, saj imata SMC in Desus še vedno dovolj veliko podporo v parlamentu brez poslancev SD.

Če so prvo obdobje te vlade bolj zaznamovali konflikti na relaciji SMC–SD, se je položaj v drugi polovici mandata obrnil in se vse bolj iskri na relaciji SMC–Desus. Del vzrokov za to lahko poiščemo tudi v strateškem zasuku delovanja SD, ki je začela načrtno politiko utrjevanja podobe svojega predsednika Dejana Židana in usmeritve k svoji bazi.

Stranka SD se je v zadnjem letu v očeh javnosti, sodeč po javnomnenjskih anketah, profilirala kot tista stranka, ki ohranja stik z vodilno stranko na desnici SDS. Njena podpora je stabilna, po anketah Dela se zadnje mesece giblje med desetimi in skoraj 14 odstotki. Tudi vloga predsednika stranke Židana ni zanemarljiva, saj na barometru priljubljenosti politikov praviloma zaseda visoko peto mesto, in ko smo v majski anketi sodelujoče spraševali, kateremu politiku najbolj zaupajo, je bil na prvem mestu prav on (16,2 odstotka Dejan Židan, 13 odstotkov Janez Janša).

Na razpotju

Vodja skupine za pripravo programa SD Patrick Vlačič (ki poudarja, da ne bo kandidiral na volitvah) o položaju stranke pravi, da je ta sicer lahko ugoden, a se mora to potrditi tudi na volitvah, kar edino šteje. Vlačič je sredi večjega projekta priprav na volitve, saj se v treh fazah lotevajo oblikovanja programa, mobilizacije članstva in vključevanja širše javnosti.

Te dni so iz centrale SD poslali anketni vprašalnik vsem funkcionarjem stranke od državnega vrha do občinskih svetnikov, iz katerega želijo izluščiti nove ideje za program stranke. V drugi fazi bodo opravili intervjuje s širšim naborom strokovnjakov, ki ne bodo nujno člani SD, v tretji fazi, zgodaj jeseni, bodo šli na teren, kjer bodo sestavili ogrodje programa. Vlačič pojasnjuje, da je odziv članstva na anketna vprašanja izjemen.

Slovenski socialni demokrati so se po padcu na dno leta 2014 znašli v ideološki praznini, tako kot socialni demokrati v Franciji in drugod po Evropi. Tega se v SD zavedajo, pravi Vlačič, zato so se tudi usmerili k članom in jih sprašujejo, kje vidijo prihodnost socialne demokracije. »Katere so nove smeri? Pričakujem, da bomo v procesu, ki smo ga začeli, dobili tudi odgovore. Ali naj gremo bolj v smeri britanskega laburista Jeremyja Corbyna, nemškega socialnega demokrata Martina Schulza, ali pa v smeri nove levice, ki jo zagovarja demokratični predsedniški kandidat ZDA Bernie Sanders. Zavedamo se, da so se nekatere vsebine že izpele, ker so dobile zgodovinsko sodbo, zdi pa se, da je Corbyn najbolj vroč, a to še nič ne pomeni, saj vsaka politika deluje znotraj nacionalnih kontekstov. Poglejmo, kaj pravijo naši ljudje, in bomo videli, v katero smer bomo obrnili barko,« pravi Vlačič.