Združena levica: Levica je že povezana

Zbrali smo odzive poraženih strank in list na letošnjih volitvah v EP.

Objavljeno
25. maj 2014 21.33
Posodobljeno
25. maj 2014 22.25
Novinarji Dela
Novinarji Dela

Ljubljana - V Združeni levici, ki je na volitvah v evropski parlament prejela 5,9 odstotka glasov, pravijo, da so dosegli izjemen rezultat. »S tem sicer nismo dobili evroposlanca, ampak bi, v kolikor bi šlo za volitve v Državni zbor RS, to zadoščalo za šest poslanskih sedežev. S tem so volivci jasno pokazali rdeči karton obstoječim politikam in stari Evropi ter hkrati jasno izkazali podporo novi socialistični Evropi in Sloveniji,« je povedal Luka Mesec. Po njegovem je etablirana politika dobila dve opozorili, in sicer z nizko volilno udeležbo ter z relativnim uspehom socialistične alternative. Na vprašanje, ali se bo levica v prihodnje povezala, pa je dejal: »Levica je že povezana.«

Pirati »pripravljeni na prihodnje boje«

Tudi predsednik Piratske stranke Slovenije Rok Deželak je zadovoljen z rezultatom. Glede na vzporedne volitve je za Piratsko stranko glasovalo 2,5 odstotka volivcev, takšen rezultat po Deželakovem mnenju odraža potencial stranke, da nastopi v Sloveniji tudi na parlamentarnih volitvah.

»Pripravljeni smo že za prihodnje boje, ki so pred nami,« je dejal glede parlamentarnih volitev. Sicer priznava, da jih čaka še kar nekaj dela, predvsem da pokrijejo vse volilne enote, a pričakujejo vstop v DZ in vlogo v odločevalskem procesu.

Solidarnost: Za rezultat kriva razdrobljenost na levici

Volilni rezultat stranke Solidarnost na volitvah v evropski parlament odraža nastanek večjega števila novih strank na levici, meni nosilec liste Solidarnost Dušan Keber. Kot je dodal, bodo poskušali nadaljevati sodelovanje na levici do volitev v DZ. Solidarnost je glede na izide vzporednih volitev dosegla 1,5 odstotka glasov.

Uroš Lubej meni, da je nizka volilna udeležba poraz politike: »Zmagovalec je postal tisti, proti kateremu se je dvignila Slovenija. S tem ne moremo biti zadovoljni. Smo za povezovanje s sorodnimi strankami.« Damjan Mandelc pa poziva, naj se povezovanje začne takoj: »Nihče od politične alternative ni uspel. Niti etablirane leve stranke. Za državnozborske volitve potrebujemo zavezništvo levih strank.«

V stranki ocenjujejo, da današnje evropske volitve v Sloveniji niso dale zmagovalca v polnem pomenu besede. Demokracija je po njihovem zaradi nizke volilne udeležbe doživela še en poraz. »Eno od sporočil današnjih volitev je, da se bodo morale nove politične sile na levici povezati, saj bodo v nasprotnem še dalje neuspešne - danes je desnica prepričljivo zmagala. Zmagali so tisti, ki so želeli pred letom dni v našo državo pripeljati trojko. Bili smo ves čas med tistimi, ki so pozivali k povezovanju nove levice na teh volitvah, žal neuspešno,« še sporočajo v stranki Solidarnost.

Zares: Volivci se očitno strinjajo z varčevalno politiko

Rezultati vzporednih volitev po besedah nosilke liste stranke Zares Darje Radić kažejo, da se volivci očitno strinjajo z varčevalno politiko evropske komisije. Zato v Zaresu tudi niso mogli doseči boljšega rezultata, saj je njihov program vključeval bistvene spremembe, je komentirala.

Kot kažejo izidi vzporednih volitev, je stranka Zares z nosilko liste Radićevo na evropskih volitvah dobila 0,7 odstotka glasov in je tako ostala daleč pred vrati evropskega parlamenta. Za tak rezultat je po mnenju Radićeve kriva tudi slaba volilna udeležba. Na vprašanje, ali bo stranka Zares sodelovala tudi na predčasnih parlamentarnih volitvah, pa je Radićeva odgovorila, da bodo najprej preučili rezultate evropskih volitev in se šele zatem odločili, na kakšen način bodo še sodelovali v politiki.

Mencinger pravi, da očitno nima smisla za politiko

Nosilec liste PS Jože Mencinger, ki se po rezultatih vzporednih volitev ni uvrstil v evropski parlament, je izid današnjih volitev ocenil kot slab. Krivda je, kot je dejal v izjavi za medije, njegova, saj je »več ali manj ostal sam«.

Kot je dejal Mencinger, očitno ljudi ni prepričal oziroma se je že drugič pokazalo, da nima smisla za politiko. »Če smo dobili manj kot sedem odstotkov glasov, pomeni, da je to slab izid, tu se ni kaj sprenevedati,« je povedal.

Na listi PS je sicer kandidiralo tudi nekaj kandidatov, ki so po razkolu PS po aprilskem volilnem kongresu izstopili iz stranke. Kot pojasnjuje Mencinger, je imel v volilni kampanji logistično podporo, sicer pa je» na nek način ostal sirota«. »Imam pač svoje mišljenje, ki ga pripovedujem okrog, tako da je v celoti krivda moja.«

Poslanka PS Melita Župevc, ki je bila druga na kandidatni listi, je izid današnjih volitev ocenila kot soliden. »Nad rezultatom nisem razočarana. Kmalu se bližajo nove volitve, tako da mislim, da je to rezultat, na katerem lahko nedvomno gradimo,« je dejala za medije. Po njenih besedah je na izid zagotovo imelo nekaj vpliva dogajanje v PS v zadnjih tednih. »Ampak, kot rečeno, dobili smo rezultat, na katerem lahko gradimo naprej, in jaz ne vidim nobenega razloga za slabo voljo,« je dejala.

Predsednik PS Zoran Janković je dejal, da je današnji rezultat samo rezultat Mencingerja, ker da podpore stranjke ni bilo. Po njegovem je Mencinger edini, ki je pokazal, da misli z lastno glavo.

Pličanič (DL): Udeležba je klofuta politiki

Nosilec liste DL za evropske volitve Senko Pličanič je nad izidi vzporednih volitev razočaran, saj je glede na pogovore z ljudmi pričakoval boljši rezultat. V izjavi za STA pa je bil kritičen zaradi nizke volilne udeležbe, ki da je klofuta politiki. Kot meni, dosedanja politika očitno ni več prava, sprašuje pa se tudi o legitimnosti volitev.

Kacin: Trenutek resnice za slovenski politični prostor

Nosilec liste Kacin konkretno Jelko Kacin je dejal po delnih izidih povedal: »Slovenskih volivcev ne zanimajo evropske volitve ne zanimajo. Država ni motivirana, da svoje članstvo izkoristi za preseganje stanja, ki ni dobro. V tej državi ima DeSUS lahko tri poslance v evropskem parlamantu, pa ne bo niti enega evra več v pokojninski blagajni. Dokler se ne bomo resno soočili s prihodkovnim delom državnega proračuna, v tej državi ni lepše prihodnosti.«

Kacin je predvsem razočaran, da na voliščih ni bilo mladih volilcev, »na drugi strani pa so stranke z etabliranim volilnim telesom potrdile svojo vlogo v slovenskem političnem prostoru«. Kacin meni, da bi povezava, v kateri bi sodelovala PS, »preden se je pohabila pred našimi očmi«, skupaj z njegovo listo, Zaresom in DL, skupaj lahko gladko dosegla dva poslanca v evropski parlament. Pa ni dosegla niti enega in to je nauk, iz katerega lahko sledijo spoznanja, pomembna za prihodnost Slovenije, je nadaljeval.

Politično stanje v Sloveniji je po njegovem iracionalno. Po porazu se bo sicer najprej »pogovoril sam s seboj in s svojo družino. Po dveh mandatih je pred menoj trenutek razmisleka o tem, kaj početi v prihodnje. EU se mi še vedno zdi najdragocenejši mehanizem, ki ga imamo na voljo, a v slovenski politiki tega zavedanja preprosto ni«.

Slovenski narod: Prepozno smo se zbudili

Nosilec liste Slovenski narod Bogomil Knavs ni preveč razočaran nad rezultatom, kakršnega stranki napovedujejo vzporedne volitve. Kot je povedal za STA, so jim javnomnenjske raziskave vseskozi napovedovale slab rezultat. »Mi smo se prepozno zbudili, zbrali smo se ad hoc in mogoče naredili kakšno napako,« je pojasnil. Nosilec liste Slovenskega naroda sicer ni član stranke, glede njihovega nadaljnjega sodelovanja pa še ni prepričan. Ob tem je poudaril, da je bila stranka do njega korektna, a še ni razmišljal o svoji politični poti.

Jelinčič: Sloveniji se piše bistveno slabše, kot se ji je doslej

Predsedniku in nosilcu liste SNS Zmagu Jelinčiču se, kot kažejo rezultati vzporednih volitev, ne bo uspelo prebiti v evropski parlament. Glede na dosedanje rezultate Jelinčič ocenjuje, da se Sloveniji piše še bistveno slabše, kot se ji je doslej. »Še bolj bomo poklekali, še bolj kimali gospodom v Evropi,« je dejal v odzivu za STA.

Sanjska služba: Še je potenciala

Pri projektu Sanjska služba so z rezultati vzporednih volitev razmeroma zadovoljni. Da so v zgolj treh mesecih uspeli prepričati blizu štiri odstotke volivcev, dokazuje, da je potenciala za nadaljevanje takšnih eksperimentov dovolj, pravi vodja volilne kampanje Zoran Leban Trojar.

Lista Sanjska služba je za razliko od političnih strank na današnjih volitvah nastopila z izžrebanimi kandidati. Njen nosilec je bil arhitekt Uroš Uršič, rezultati vzporednih volitev pa ji napovedujejo 3,6 odstotka glasov.

»Vsi kandidati, ki so bili izžrebani, ostajajo v projektu,« je povedal Leban Trojar. Poudaril je, da je Sanjska služba političen eksperiment, ki je poskušal testirati spremembe v sistemu, v neki obliki pa se bo nadaljeval in prvo priložnost za ponoven preizkus vidijo v predčasnih parlamentarnih volitvah. Ali se bodo volitev dejansko udeležili, še ne vedo, vsekakor pa ne želijo biti stranka.