Solistični zakon vse obrnil na glavo

Z vložitvijo zakona o gradnji hidroelektrarn na srednji Savi je Desusov zasavski poslanec Ivan Hršak razburkal energetske vode ter vznejevoljil Zasavce in vladno koalicijo.

Objavljeno
04. februar 2018 20.16
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Zasavci tožijo, da je zakon »vse obrnil na glavo«, v SMC se sprašujejo o »iskrenosti namena poslanca in Desusa«, Ivan Hršak pa pojasnjuje, da ga je po osmih mesecih minilo potrpljenje.

Hršaka v SMC očitno niso jemali resno, čeprav so se k gradnji HE na srednji Savi s koalicijsko pogodbo zavezale vse tri partnerice. Že lani poleti je napovedal vložitev zakona o srednjesavski verigi v državni zbor, pri iskanju podpore in sopodpisnikov pa naletel na nagajanje. SMC ima tri zasavske poslance, a podpore mu ni uspelo dobiti pri nikomer.

Prva HE Suhadol do leta 2025

Hršak očita Cerarjevi SMC, da niti po osmih mesecih »korektnega čakanja« ni dočakal njihovih podpisov podpore in da tudi zadnjega roka, 31. januarja, v katerem so mu obljubili odgovor glede zakona, niso spoštovali. V četrtek se je zato odločil za samostojno vložitev zakona. Na Hršakove očitke odgovarja vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer: »Koncesijska pogodba je z vsemi prilogami v medresorskem usklajevanju na vladi, o čemer je obveščen tudi poslanec Hršak. Ta poteza nas zato preseneča in hkrati vzbuja dvom o iskrenosti namena poslanca in Desusa pri zavzemanju za gradnjo HE na srednji Savi.«

Vsebine predloga zakona ne komentirajo, ker ga še niso proučili. Osnutek predloga, s katerim nas je seznanil jeseni 2017, dodajajo, je vsebinsko nedodelan in tudi na lokalni ravni ni dobil podpore.

Hršak je, nasprotno, prepričan, da je zakon sprejemljiv za državo, koncesionarja in Zasavje, da je torej dober, za kar je dobil potrditev tudi v energetskih krogih. Predlog prinaša nekatere bistvene rešitve, pravi: da se koncesijo za petdeset let in z desetodstotno koncesnino neposredno dodeli zasavski Sresi v lasti HSE, Savskih elektrarn in Gena; da se državni prostorski načrti (DPN) dokončajo do leta 2021, prvo HE, Suhadol, pa da zaženejo leta 2025; koncesionar mora v 16 letih od sprejetja DPN začeti izkoriščati vodno pravico v vseh treh HE Suhadol, Trbovlje in Renke. Če v podnebnem in vodnem skladu ne bi bilo dovolj denarja za gradnjo, bi si pri tem pomagali z denarjem iz integralnega proračuna. Ocene investicije v omenjeno trojico HE znašajo okoli 400 milijonov evrov.

Po dveh tirih

Da koncesijo namesto HSE dobi Sresa, v kateri imata ustanovne deleže oba energetska stebra, se Zasavci strinjajo, v HSE pa je nočejo kar izpustiti iz rok. »Naše stališče je ves čas enako,« je včeraj dejal prvi mož HSE Matjaž Marovt in ponovil, da je imetnik koncesije HSE, da so HE na srednji Savi ključni razvojni projekt za povečanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov in da si od podelitve koncesije aktivno prizadevajo za podpis koncesijske pogodbe.

Prav na njej se lomijo politična kopja. V SMC pravijo, da se tudi oni že ves mandat zavzemajo za podpis pogodbe, ki da je v pristojnosti ministrstva za okolje, ki ga vodi Irena Majcen (Desus). Pomembno je, za katerega koncesionarja se zavzemajo, pravi Božo Dukić iz Združenja za energetsko neodvisnost: »HSE je že dolgo tega 'storniral' vse aktivnosti v zvezi s srednjo Savo. Poleg tega bi morala biti umestitev HE na srednji Savi zagotovljena tudi z državnim energetskim konceptom, saj HE niso nepomemben mlinček pod Kumom, ampak projekt, ki ga v 90 odstotkih lahko izvedejo slovenska podjetja s svojim znanjem.« Dukić meni, da je v SMC »preveč zagovornikov drugega bloka jedrske elektrarne, da bi jim bilo mar za HE na srednji Savi«.

Koalicijskim nesoglasjem pri tako strateškem projektu, kakršne so za Zasavje srednjesavske HE, se čudi tudi predsednik sveta zasavske regije Matjaž Švagan, kjer si že mesece prizadevajo, da bi se projekt HE čim prej uresničil. »Žal ugotavljamo, da je na škodo Zasavja prizadevanje potekalo po dveh tirih in da se Zasavci spet zdimo neenoten in neverodostojen sogovornik.« Švagan dvomi, da bodo koncesijska pogodba oziroma dokumenti, ki so v medresorskem usklajevanju, šli skozi vladno proceduro.

Zasavci niso privolili v osnutek pogodbe o izvajanju koncesije za uporabo vode od Ježice do Suhadola, ki ga je v imenu vlade pripravil Anton Žunič, državni sekretar v Cerarjevem kabinetu. Po neuradnih informacijah je bil preveč nedodelan in zaščitniški do HSE v vlogi »v Zasavju nezaželenega koncesionarja«.