Spopad za slovensko-hrvaško mejo v tihi sobi parlamenta

Soočenje zagovornikov realnega in maksimalnega poteka meje.

Objavljeno
28. januar 2013 19.01
Posodobljeno
29. januar 2013 05.00
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika
Ljubljana – Odbor za zunanjo politiko se bo v tako imenovani tihi sobi državnega zbora seznanil s pripravami na zagovor pred arbitražnim sodiščem. Kot je znano, vlada ni sprejela izhodišč, premier Janez Janša pa je dejal, da bo to nalogo prevzel državni zbor.

Po skoraj dveletnih pripravah na arbitražni postopek pred za to posebej ustanovljenim sodiščem v skladu z arbitražnim sporazumom med Slovenijo in Hrvaško, ki je bil potrjen tudi na referendumu leta 2010, se je po doslej znanih informacijah slovenska politika znašla pred dilemo: ali naj prisluhne argumentom strokovne skupine ali manjšini, ki jo zastopajo posamezniki, zbrani v Zavodu 25. junij.

Projektna skupina z ministrstva za zunanje zadeve (v kateri so tuji odvetniki in domači izvedenci z različnih področij) je pripravila obsežno gradivo za zagovor pred sodiščem, ki bo določilo kopensko in morsko mejo med Slovenijo in Hrvaško. Gradivo, ki obsega okoli 450 strani in 800 strani prilog, se menda nanaša v glavnem na zagovor stališča, da je Slovenija na dan 25. junij 1991 nadzirala celoten Piranski zaliv in s tem povezan teritorialni stik z odprtim morjem. Na drugi strani obstaja manjšina, ki zagovarja potek meje po sredini savudrijskega rta. Argumente za to možnost zagovarjata Marjan Podobnik in Danijel Starman (je član svetovalne skupine za pripravo zagovora) in sta vabljena na parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Seznam vabljenih razkriva, da poslanci nameravajo soočiti argumente zagovornikov realnejšega pristopa s tistimi, ki bi želeli nekaj več.

Potem ko je bil predsednik vlade Janez Janša v četrtek kritičen do izhodišč za pripravo zagovora pred arbitražo, se je v petek v Parizu sestal z odvetniško skupino, ki jo je najela Slovenija. Vsebina pogovora ni znana.