Sporazum med ministrico in Fidesom pred propadom?

Cerar v primežu koalicijskih partnerjev in sindikatov javnega sektorja za umik sporazuma s Fidesom.

Objavljeno
23. november 2016 18.12
bsa cerar
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Predsednik vlade Miro Cerar bo predlagal, da sporazuma, ki ga je sklenila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc z zdravniškim sindikatom Fides, ne bi obravnavali na jutrišnji seji vlade. Vzrok je nasprotovanje SD, Desusa in sindikatov javnega sektorja.

Dogovor ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc s sindikatom Fides o končanju stavke je povzročil velik nemir v koaliciji in preostalem delu sindikatov javnega sektorja. Po celodnevnem ugibanju, kako bo ukrepal predsednik vlade Miro Cerar, se je ta danes popoldne odločil, da bo na jutrišnji seji vlade predlagal, da sporazuma ne bi potrjevali. »Ugotavljam, da so med Fidesom in sindikati javnega sektorja nesoglasja, zato je nujno, da odgovorni sami razčistijo nesporazume,« je dejal Cerar. Ni želel pojasniti, ali so ga k tej odločitvi bolj kot nesoglasja v sindikatih prisilila stališča koalicijskih partnerjev SD in Desusa.

Pred tem je minister za javno upravo Boris Koprivnikar (ki vodi pogajanja s krovno sindikalno organizacijo sindikatov javnega sektorja) pojasnjeval, da vsebino sporazuma s Fidesom in njegove posledice še ugotavljajo, vendar da po prvih ocenah v njem ni nič nenavadnega.

Kaj konkretno se je ministrica dogovorila

A se s tem ne strinjajo v SD. Predsednik stranke Dejan Židan je danes dejal, da sporazuma na jutrišnji seji vlade ne bodo podprli: »Storili bomo vse, da se bodo izhodišča, o katerih smo se v ponedeljek dogovorili v koaliciji, tudi uveljavila. To je edina možnost, da ohranimo socialni mir v Sloveniji, pa tudi znotraj vlade in državnega zbora.« V SD menijo, da parafirani sporazum s Fidesom posega v enoten plačni sistem javnega sektorja, čeprav je ministrica v ponedeljek dobila jasna navodila, da tega ne sme storiti.

Bolj prizanesljivi do ministrice za zdravje so v Desusu, a tudi v tej stranki zahtevajo pojasnila, kaj konkretno se je dogovorila. Podpredsednik in poslanec Desusa Tomaž Gantar meni, da je sporazum s Fidesom pomanjkljiv, in ga zato njihovi ministri na jutrišnji seji vlade ne bodo podprli. V Desusu sicer cenijo trud Kolarjeve, da je poskušala doseči dogovor s stavkajočimi zdravniki v korist bolnikov, pravijo pa, da sama vsebina sporazuma ne prispeva h krepitvi njihovega zaupanja v ministrico. Čeprav prinaša sporazum nekaj dobrih rešitev za zdravnike, je ključni problem to, da prinaša tudi znatne finančne posledice, vsaj v višini 40 milijonov evrov, kar bi lahko bilo problematično z vidika vzdržnosti javnih financ in zdravstvene blagajne.

Ker v SD in Desusu posredno terjajo odgovornost, se je premier Miro Cerar odzval celo dvakrat. Še dopoldne je vztrajal, da parafirani sporazum ne presega okvira izhodišč, ki jih je Kolarjeva dobila v ponedeljek. O odgovornosti ministrice se ni želel izrekati, je pa dejal, da od nje v prihodnjih tednih veliko pričakuje, tudi glede reformnih zakonodajnih predlogov.

Da se je vlada znašla v škripcih, priča izjava vodje pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja, da bi bila pogajanja z vlado končana v istem trenutku, ko bi vlada potrdila sporazum s Fidesom. Vodja pogajalcev Fidesa Konrad Kuštrin pa je dejal, da bo, če bi sporazum na vladi padel, Fides sklical letno skupščino, na kateri bi se odločili, kako naprej.