Stavkali bodo v večini vrtcev in šol

Izobraževanje se bo jutri ustavilo, napoveduje Štrukelj. Stavkajoči niso upravičeni do nadomestila plače.

Objavljeno
22. januar 2013 07.51
Posodobljeno
22. januar 2013 11.35
M. Č., Delo.si/STA
M. Č., Delo.si/STA
Ljubljana - Stavko so izglasovali v skupno 695 zavodih v izobraževanju, proti pa so se izrekli le v 18 vrtcih in šolah, poroča STA.

Ker Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) zastopa tudi zaposlene v znanosti in kulturi, je število zavodov, kjer bodo stavkali, še večje.

Poleg vrtcev, osnovnih in srednjih šol, fakultet in univerz se bodo namreč stavki pridružili denimo tudi v kulturnih institucijah in raziskovalnih inštitutih; skupno so stavko po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja  izglasovali v 760 zavodih.

»Vlada ne prepozna potenciala 100.000 ljudi«

Sicer pa v sindikatu vladi in ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) očitajo, da nimajo resnega namena, da bi se z njimi poskušali dogovoriti. »Vlada, ki ima potencialno prek 100.000 ljudi v stavki, se obnaša, kot da se ji nič resnega ne dogaja,« je ugotavljal Štrukelj, ki pravi, da je to neresno in neodgovorno.

Če bi vlada želela iskati kompromise, bi se namreč po njegovih besedah pogajala do zadnjega trenutka in to ne tako, kot dela minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, ki ne ve, ali ima »kakšno pooblastilo ali ga nima« in se mu takoj po prihodu začne muditi na kak izjemno pomemben sestanek.

»Spremembe standardov umaknjene, bistvo stavke ostaja«

Štrukelj, sicer tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, ne ve, kdaj bi se lahko pogajanja nadaljevala. »Kot sem razumel, so ta igrokaz za javnost odigrali že včeraj in v petek. Imel je dve dejanji, ki sta se sicer ponavljali, vendar kaj več kot predstava amaterskega gledališča za javnost to ni bilo,« je ocenil.

Umik sprememb standardov in normativov, ki ga je MIZKŠ sporočilo tik pred napovedano stavko, ne pomeni še ničesar, opozarjajo v sindikatu.

Tudi sedaj, ko jih je umaknilo, glavno bistvo stavke ostaja - tj. zmanjšana masa za plače v javnem sektorju, ki ima lahko za posledico ne le nižje plače, ampak tudi odpuščanja, povzema STA.

»Z okrožnico ministrstvo pritiska na stavkajoče«

V Svizu opozarjajo, da je ministrstvo šolam in vrtcem v ponedeljek poslalo okrožnico, ki je po njihovem mnenju nov poskus pritiska na stavkajoče. Gre za okrožnico, ki je identična tisti ob stavki aprila lani, v kateri ministrstvo dejavnost v šolah in vrtcih opredeljuje kot dejavnost posebnega pomena, kjer je na podlagi zakona o stavki ta omejena.

Če bi to dejansko veljalo, kot denimo v zdravstvu ali policiji, ko gre za varovanje življenja in zdravja ljudi, bi moral biti nujen obseg del in nalog opredeljen v zakonu ali pa predpisu, kar pa ni, opozarja Štrukelj.