Je Štefanec ovadil Sedlarjevo? Uradno ne

Je pa predsednik KPK poslal več dokumentov, ki jih zdaj preučuje državni tožilec.

Objavljeno
04. november 2014 09.54
Protikorupcijska komisija
Š. P., M. Č., Delo.si
Š. P., M. Č., Delo.si

Ljubljana − Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je tožilstvu ovadil pisce anonimnega pisma in svojo namestnico Almo Sedlar, ki mu je v odprtem pismu očitala odgovornost za nevzdržne razmere na KPK in ga pozvala k odstopu.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so potrdili, da so prejeli ovadbo, poročajo današnje Primorske novice. Zadevo so odstopili v obravnavo Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani.

So pa na poizvedovanje Dela iz urada generalnega državnega tožilca posredovali še dodatna pojasnila o domnevni ovadbi Alme Sedlar.

Dejali so, da predsednik Komisije za preprečevanje korupcije na Vrhovno državno tožilstvo ni poslal kazenske ovadbe, je pa poslal več dokumentov.

»To gradivo je potrebno proučiti v kazensko pravnem smislu, kar lahko stori pristojni državni tožilec. Zato smo mu zadevo odstopili v reševanje. Če bo tožilec imel razloge za nadaljnje obravnavanje, bo lahko ukrepal, v skladu s svojimi pristojnostmi, sicer pa bo zadevo arhiviral.«

Kot pravi Štefanec, je v anonimki in pisnem pozivu Sedlarjeve k njegovemu odstopu mogoče zaznati nekaj očitkov, ki bi lahko imeli, če se ugotovi, da so utemeljeni, znake kaznivih dejanj, na kar pa je kot predstojnik KPK dolžan reagirati. Zato je v dopisu, ki ga je danes posredoval tudi medijem, tožilstvo 15. oktobra pozval, naj očitke pregleda in se o njih odloči.

Odstop obeh omenjenih dokumentov tožilstvu po besedah Štefaneca ni mogoče razumeti kot ovadbo, ki bi jo on kot predsednik KPK sprožil zoper kogarkoli. Ker oba dokumenta vsebujeta očitke, namenjene njemu, pa »bi lahko rekli, da gre za samoprijavo«, je dejal.

Če bo tožilstvo ugotovilo, da v zadevi obstaja sum kaznivega dejanja, Štefanec zagotavlja, da bo potegnil "jasne poteze". Dejal je, da v trenutku, ko bo tožilstvo zoper njega vložilo kakršen koli obtožni predlog, ne bo več predsednik komisije.

Predsednik KPK kljub dejstvu, da med člani senata KPK prihaja do javnih polemik, zagotavlja, da senat dela profesionalno in v skladu s predpisi. S predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je Štefaneca predlagal za predsednika KPK, pa se o razmerah na komisiji do zdaj ni pogovarjal.

Kdo je napisal anonimko, Štefanec ne želi špekulirati. »Glede na to, da so v njej nekatere informacije, ki bi sicer težko prišle do nekoga zunaj komisije«, pa se mu zdi verjetno, da jo je napisal nekdo znotraj KPK. Sam je kljub očitkom prepričan, da KPK dela dobro, »res pa je, da nihče, z mano na čelu, ni zadovoljen, da se zadeve v javnosti obravnavajo na tak način«.

Namestnica KPK je za ovadbo izvedela danes iz medijev

Sedlarjeva je v odzivu za STA zapisala, da je o odločitvi Štefaneca izvedela danes iz medijev, vsebine ne pozna, zato je ne more komentirati. »Ob dogajanju na KPK pod vodstvom Borisa Štefaneca pa si (ne edina) postavljam vprašanje, kako dolgo bodo odločevalci v državi še gledali stran in s tem dopustili sistematično ter, kot vse bolj kaže, morda celo načrtno uničevanje še pred kratkim zelo učinkovite Komisije za preprečevanje korupcije.« Davkoplačevalcem in vsem, ki so v tej državi bili ali pa še bodo žrtve korupcije, po njenem mnenju ne bi smelo biti vseeno.

Po navedbah časnika so zaposleni v anonimki, ki je prišla v javnost v začetku oktobra, opozarjali, da so razmere, v katerih deluje KPK pod Štefanečevim vodstvom, nevzdržne. Za takšno stanje naj bi bil kriv zlasti Štefanec, ki da ne obvlada svojega področja, za delo pa naj bi prejemal celo navodila od zunaj. Pojavili so se tudi očitki o domnevnem koruptivnem delovanju ene od zaposlenih na KPK. Namesto da bi Štefanec proti njej ukrepal, naj bi jo zaščitil, pišejo Primorske novice.

Sedlarjeva pa je Štefanecu očitala, da je bila kot članica senata izločena iz razprave in glasovanja v zadevi kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko. V odprtem pismu je vsaj delno pritrdila tudi navedbam v anonimki in ga pozvala, naj v dobro Slovenije in KPK sam sprejme odločitev, osebni interes podredi javnemu in v dobro KPK, države in njenega ugleda v mednarodnem merilu odstopi.

Štefanec sprva očitkov Sedlarjeve ni hotel komentirati, dan kasneje pa jih je ostro zavrnil. Pri tem je zagotovil, da nikoli ne bo odstopil, saj je »zelo odgovoren do prevzete funkcije«.

Isti dan so se oglasili tudi v Transparency International Slovenia in opozorili, da trenutne razmere na KPK, kot se prikazujejo v javnosti, ogrožajo temelje delovja KPK in krnijo njen ugled. Poudarili so, da mora biti delovanje komisije enotno in transparentno.