Štefanec: Pravna podlaga za postopke KPK je ustrezna

Predsednik KPK je prepričan, da so postopki, ki jih vodi KPK, pravno urejeni dovolj dobro in večjih sprememb ne potrebujejo.

Objavljeno
17. oktober 2015 12.47
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) se je pritožila na odločitev upravnega sodišča, s katero je to razveljavilo njene ugotovitve glede ravnanja Zvonka Fišerja in Aleša Zalarja v zadevi Škrlec, je za STA povedal predsednik komisije Boris Štefanec. Prepričan je tudi, da so postopki, ki jih vodi KPK, pravno urejeni dovolj dobro in večjih sprememb ne potrebujejo.

Upravno sodišče v sodbah KPK očita, da je končne ugotovitve v zadevi sprejel, ne da bi njihov dopolnjen osnutek predhodno poslal v izjasnitev Zalarju in Fišerju.

Kot pojasnjuje Štefanec, je vso zadevo obravnaval že prejšnji senat, na koncu pa je sprejel osnutek končnih ugotovitev in ga poslal v izjasnitev Zalarju in Fišerju.

Oba sta se nato pritožila na upravno sodišče, ker naj bi komisija napačno vodila postopek, vendar ju je vrhovno sodišče kot pritožbeni organ zavrnilo. KPK je nato pod novim, zdajšnjim senatom zadevo vodil naprej in aprila letos sprejel zaključne ugotovitve. »Zdaj pa je upravno sodišče menilo, da je KPK prvotni osnutek po odločitvi vrhovnega sodišča dopolnjeval in da bi ga moral pred sprejetjem zaključnih ugotovitev znova poslati v izjasnitev Zalarju in Fišerju,« pravi Štefanec.

Ob tem zatrjuje, da KPK od odločitve vrhovnega sodišča do izdaje zaključnih ugotovitev na zadevi vsebinsko ni delal nič, razen tega, da je imel sejo senata, na kateri so sprejeli zaključne ugotovitve. »Tudi zato ni mogoče trditi, da se Zalar in Fišer nista mogla izreči o osnutku končnih ugotovitev,« pravi Štefanec in dodaja, da KPK takšno stališče zastopa tudi v pritožbi.