Stranka Zares tudi uradno ne obstaja več

Člani so včeraj sprejeli sklep o samorazpustitvi in izbrisu iz registra političnih strank.

Objavljeno
07. oktober 2015 11.24
Pi. K., Delo.si, P. B.
Pi. K., Delo.si, P. B.
Ljubljana, Celje − Na včerajšnjo osmo obletnico delovanje politične stranke Zares so njeni člani soglasno sprejeli sklep o samorazpustitvi. Stranko bodo v tridesetih dneh izbrisali tudi iz registra političnih strank. Zares, kot je znano, ni več aktivna, njena razpustitev pa je bila samo še vprašanja časa.

Po evropskih volitvah lani je odstopil njen zadnji predsednik Pavel Gantar, ki je v tistem času konvenciji kot najvišjemu organu stranke predlagal samoukinitev, a ta tega ni sprejela.

Stranka Zares, ki jo je ustanovil in na začetku vodil Gregor Golobič, je bila aktivna v letih od 2007 do 2011, ko je bila tudi članica tako imenovanega levega trojčka v takratni vladi pod vodstvom Boruta Pahorja (SD). Leta 2011 je izpadla iz parlamenta, leta 2014 pa na volitvah v evropski parlament osvojila 0,94 odstotka glasov volivcev.

»Ni nam treba izrekati sožalja. To ni bila pogrebščina, ampak simbolni akt. Iz političnega prostora se je izbrisala stranka, ki vanj ne spada, saj se je ta obrnil v smer, ki si je mi nikakor nismo želeli,« je za časopis Dnevnik včeraj dejal Gantar.

Podpredsednica Zaresa Cvetka Ribarič Lasnik je za Delo dodala, da je sinoči konvencija sekretarja Zaresa Uroša Grudna zadolžila, da izpelje vse postopke za izbris politične stranke Zares - socialno liberalni (skrajšano Zares) iz registra političnih strank. Spomnila je še, da je bil Zares ustanovljen natanko pred osmimi leta, torej 6. oktobra 2007. Po lanskem odstopu Pavla Gantarja je bila vršilka dolžnosti predsednice Darja Radič, ki pa na včerajšnjo konvencijo ni prišla.