Stranko PS bo začasno vodila Alenka Bratušek

Dokler ta vlada še obstaja, tako Bratuškova, se ni smiselno pogovarjati o novi koaliciji.

Objavljeno
17. januar 2013 11.01
Posodobljeno
17. januar 2013 11.01
mdr_DZ
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Svet Pozitivne Slovenije je odločil, da jih bo do prihodnjega volilnega kongresa vodila poslanka Alenka Bratušek. S tem je največja parlamentarna stranka nadomestila izgubo na čelu, saj se je predsednik Zoran Janković na sobotnem kongresu odločil zamrzniti svoj položaj po objavi obremenjujočega poročila protikorupcijske komisije.

Alenke Bratušek najpomembnejši predstavniki PS po seji sveta niso označevali kot predsednico stranke, ampak so uporabljali izraz vodja PS. Poudarjali so, da bo tesno sodelovala s kolegijem, ki ga sestavljajo trije podpredsedniki (Robert Golob, Maša Kociper, Melita Župevc), generalni sekretar Vasja Butina in vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer.

Bratuškova je v prvi izjavi dejala, da bo politično delovala za umirjanje razmer v državi, ker je prepričana, da Slovenija v tem trenutku to najbolj potrebuje. »Usmerili se bomo k iskanju alternativ. To sem in smo kot stranka dolžni storiti v dobro vseh državljank in državljanov,« je poudarila. »Sedanja vlada ni edina alternativa in možnost, je pa prvi pogoj, če se hočemo o čemer koli pogovarjati, da koalicija ne obstaja več in da vlada nima več večine v državnem zboru. Dokler tega ni, so pogovori nesmiselni. Vsa naša dejanja bodo šla v smeri rešitev, ki so pozitivne za državo,« je dejala Bratuškova.

Ni iz Jankovićevega kroga

Podpredsednik in predsednik uprave Gen-I Robert Golob podpira Bratuškovo, ker se je kot novinka v političnem prostoru dobro znašla. »V tednih, ki so pred nami, je pomembna njena povezovalnost, da realiziramo to, zaradi česar se je Zoran Janković umaknil. Ona je tista, ki bo lahko neposredno pomagala Sloveniji prebroditi politično krizo. Določili smo novo ime, ki pred volitvami ni bilo na noben način povezano s krogom Zorana Jankovića. Ni iz Ljubljane in ni bila del njegove ekipe ne v Mercatorju in ne v Mestni občini Ljubljana. Je svež obraz in deluje v parlamentu, kar je prednost, saj bo stranka bolje koordinirana,« meni Golob.

Glede na politično krizo se postavlja vprašanje, kako namerava ravnati PS kot največja parlamentarna stranka. Bratuškova je nakazala, da so se pripravljeni pogovarjati o vseh možnih oblikah nove koalicije. A dokler koalicija ne razpade, so, pojasnjuje, kakršni koli formalni pogovori nesmiselni. Na vprašanja, ali že potekajo neformalni dogovori, pa nova vodja PS ni ne zanikala ne potrdila, vendar pravi, da se v državnem zboru pogovarjajo z vsemi poslanci o različnih temah, tudi s tistimi iz koalicije, »saj niso kužni, da se z njimi ne bi pogovarjali«. Golob pa pojasnjuje, da bo pomembno vlogo v tem procesu, če se bo začel, odigrala Bratuškova ob pomoči kolegija.

PS brez mandatarja

»PS ni v položaju, da bi lahko vlekla enostranske poteze. Smo le odprli prostor, zdaj pa bomo reagirali na vse, kar bo pozitivno in kar bodo drugi predlagali. Podpirali bomo vse, kar bo pozitivno. Pripravljeni smo prispevati vse poslanske podpise pod predlog za novega mandatarja. Tisti, ki postavljajo ultimate, naj najdejo pameten predlog. Pri tem pa PS nima ne nobenih ambicij ne želja, da bi predstavljali oviro za politični dogovor, kako naprej,« je predstavil pozicijo PS njen podpredsednik Golob. Zanikal je, da bi bil on morebitni kandidat za novega mandatarja.

V PS niso določili datuma prihodnjega volilnega kongresa, ko bodo izbirali novega predsednika stranke. Bratuškova svoje kandidature ni napovedala, je pa pojasnila, da v tem trenutku še nimajo kandidatov. Na vprašanja, ali bo Janković iz ozadja vodil PS, pa odgovarja, »da je Janković jasno povedal, da se umika iz državne politike in da se v pogovore, ki jih bomo vodili, ne bo vpletal«.