Tanja Pečar se je odpovedala privilegijem prve dame

Prva dama ima sicer pravico do mesečnega nadomestila v višini 15 odstotkov plače predsednika republike.

Objavljeno
08. januar 2013 22.35
ace_pecar
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Partnerica novega predsednika Boruta Pahorja, Tanja Pečar, ki bo ostala zaposlena kot odvetnica, se je odpovedala vsem privilegijem, ki bi ji pripadali kot prvi dami, so za STA potrdili v Pahorjevem kabinetu. Kot prvi dami bi ji sicer pripadla pravica do plačane odsotnosti z dela za čas, ko bi opravljala protokolarne in druge obveznosti.

Zakonodaja prvi dami, predsednikovi soprogi ali zunajzakonski partnerici, zagotavlja položaj in določene pravice v zvezi z opravljanjem protokolarnih in drugih družabnih obveznosti. Za kritje stroškov zaradi teh obveznosti ima pravico do mesečnega nadomestila v višini 15 odstotkov plače predsednika republike, kar je dobrih 800 evrov bruto.

Zadnjih pet let je bila prva dama soproga nekdanjega predsednika republike Barbara Miklič Türk, ki ni bila zaposlena in je funkcijo prve dame opravljala »poklicno«.

Zakonec oziroma zunajzakonski partner predsednika pa lahko za čas trajanja mandata tudi prekine delovno razmerje in ima v tem času pravico do mesečnega nadomestila v višini 20 odstotkov predsedniške plače.